CIK donio odluku o ponovnom brojanju glasova za predsjednika RS-a

Centralna izborna komisija (CIK) je na današnjoj sjednici odlučila da se ponovo broje glasački listići za predsjednika Republike Srpske.

Ova odluka je učinjena nakon što je opozicija, tj. njihova kandidatkinja Jelena Trivić (PDP) tražila od CIK-a da se glasovi ponovo izbroje.

Nije priznala pobjedu kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

Nakon što je predat zahtjev za ponovno brojanje, u Banjoj Luci su prošle sedmice održana dva protesta opozicije na kojima se tražilo da nadležni reaguju na navodne neregularnosti.

Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno borjanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan.

Uskoro opširnije o ovoj temi…

Video/ Kako su se u Republici Srpskoj dopisivali glasovi i cijepali listići na brojanju glasova

Ko gubi ima pravo da se ljuti“, ovako je prve proteste opozicije prokomentarisao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Međutim, iza izborne krađe ne stoje samo puke glasine već na društvenim mrežama kruže strahoviti snimci i fotografije koje pokazuju da se u manjem bh. entitetu zaista desila velika izborna krađa.

U to nisu ubijeđeni samo u opoziciji, niti samo u RS-u, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prisjetit ćemo se i videa kako batinaši Milorada Dodika istjeruju iz jednog biračkog mjesta birački odbor, a samo možemo nagađati šta se poslije tu dešavalo.

Sada kruži još jedan video s brojanja glasova, a možemo vidjeti teško kršenje pravila, dopisivanje glasova kandidatima, te cijepanje listića.

Tvrdi se da su to listići na kojima su građani glasali za Jelenu Trivić.

Komentarišući navode o krađi, Milorad Dodik kaže da to nije mjesto gdje se krađa utvrđuje, piše RTRS.

Trebalo je sačekati pa reći jest ili nije bilo. Potpuno sam uvjeren da je to pravljenje jedne atmosfere koja uopšte ne postoji“, rekao je Dodik za televiziju K3.

Pojasnio je da je CIK naložio da se prvo broji Predsjedništvo BiH, pa Parlamentarna skupština, pa predsjednik Republike Srpske i da brojanje za predsjednika nije počelo prije 23 časa i da rezultati nisu mogli biti poznati prije 1 pola dva iza ponoći.

S obzirom da će se glasovi ponovo brojati zanimljivo pitanje je šta će biti sa listićima koji su pocijepani ili prekriženi…