Civilna zaštita na terenu zbog pojave zmija u Sarajevu se pojavile zmije, građani uznemireni

Nakon poziva stanovnika sarajevskih naselja Ciglane i Koševo zbog pojave zmija, iako to nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, danas su predstavnici Službe za civilnu zaštitu Općine Centar i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo obišli navedena naselja.

Radi se na definisanju koraka za postupanje ali i kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost po stanovništvo.

Tokom obilaska terena zaključeno je da zmije koje su primjećene u blizini stambenih objekata nisu otrovne te u tom smislu ne predstavljaju opasnost po zdravlje i sigurnost ljudi.

Kako je navedeno, nije moguće ustanoviti iz kojeg pravca su zmije došle, ali u narednom periodu stanje na terenu će se pratiti te poduzimati mjere i aktivnosti kako ne bi dolazilo do ovakvih pojava.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručili su da je u narednom periodu planirana i jesenska deratizacija, te da će se posebna pažnja obratiti prilikom tretiranja ovih naselja.

Podsjetimo, nekolicina građana javila se medijskim kućama nakon što su u svojim ulicama primjetili veći broj zmija.

Inače, Bosna i Hercegovina ima samo tri vrste otrovnih zmija, od kojih je jedna potpuno rijetka. Nijedna od tih vrsta ne živi u gradskim naseljima.

Otrovnice su poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan, dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Čak šest je na državnom popisu ugroženih i zaštićenih vrsta, dok je 13 zaštićeno odredbama Bernske konvencije.

Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj “cik-cak” šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu.

Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Otrov poskoka je snažan, te je jedina po život opasna vrsta zmije u BiH, u prošlosti ujed čak i smrtonosan (danas jako rijetki smrtni slučajevi, potpuni oporavak nakon sedam dana bolničkog liječenja).

Otrov šarki snažno djeluje, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka. Kod ljudi ugriz izaziva bol, oticanje, razaranje okolnog tkiva, u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje.
Zdravim odraslim osobama ugriz nije opasan po život, ali se ipak preporučuje ljekarska pomoć.

Balkanski šargan je najmanja zmija otrovnica u Evropi. Pretežno se hrani skakavcima. Mužjaci su svijetlo smeđi ili sivi, dok su ženke žućkaste. Na sredini leđa nalazi se gotovo uvijek jasna smeđa ili tamno siva “cik-cak” šara. Otrov šargana je vrlo slab te se često poredi sa ubodom pčela.