Foto: Arhiv

Čović putem svog medija poslao ponudu “Trojci”? Ovo su dva HDZ-ova uslova za formiranje vlasti

Ukoliko Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Edin Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om, morat će prihvatiti dva uslova HDZ-a.

Ovo je poruka portala koji je naklonjen predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Prvi uslov je da se u Parlamentu BiH podrže izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

To znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u Federalnom domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije.

Drugi uslov je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama, piše HMS.

“Trojka”, navodi se dalje u teksu ovog portala, svjesna je da će to biti ključni preduvjeti za koaliranje s HDZ-om BiH.

Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumjevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom podrškom za člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZ BiH“, navodi ovaj portal.

Za takav prijedlog, sasvim izvjesno glasovat će i članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović.

Željka Komšića su nazvali “antihrvatski i antiustavni član Predsjedništva BiH”.

Za njega dodaju kažu da je već najavio kako će se usprotiviti takvom prijedlogu.

On može glasati protiv i- uložiti veto- proglasiti da je time ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Po Ustavu BiH Komšićev veto treba potvrditi dvotrećinska većina hrvatskog kluba Federalnog doma naroda- što se naravno neće dogoditi, jer Komšić nije predstavnik Hrvata – budući ga oni nisu većinskom voljom izabrali.

U tom slučaju odluka Predsjedništva BiH stupit će na snagu, što će biti još jedna potvrda da Komšić u Predsjedništvu BiH nema nikakvu samostalu moć“, zaključuje se u tekstu ovog portala.