Danas počinje novo brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske

Na osnovu Naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u Zetri danas (13. oktobra) u 15:30 sati počinje otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Akreditirani posmatrači političkih stranaka, ispred kojih su ovjereni kandidati za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i nezavisnih kandidata, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditirani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje mogu biti prisutni u toku brojanja.

Tri javna RTV servisa u Bosni Hercegovini (RTVBiH, RTVFBiH i RTRS), ukoliko pokažu interes, mogu uživo u potpunostiprenositi otvaranje vreća i kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Isto će biti omogućeno i drugim zainteresiranim medijima u BiH.

Podsjetimo, prije tri dana je CIK BiH odlučio da se ponovo prebroje glasački listići za predsjednika RS.

Trenutni rezultati pokazuju da je Milorad Dodik (SNSD) u značajnoj predsnoti nad Jelenom Trivić (PDP) kada je riječ o utrci za predsjednika RS.

Naime, Dodik, prema preliminarnim rezultatima ima 291.915, a Trivić 262.969 glasova.

U izbornoj noći je opozicija proslavila pobjedu Jelene Trivić koja je, prema njihovim tvrdnjama tada, pobijedila za predsjednicu RS.

Međutim, sutradan se sve mijenja pa i Dodik, njegov SNSD, ali i CIK BiH pokazuju da je on u značajnoj prednosti.

Od tada opozicija održava press konferencije, proteste te poziva na ponovno brojanje glasova tvrdeći da su brutalno pokradeni na izborima.

Navodili su da su članovi biračkih komisija na pojedinim biračkim mjestima bili pod političkim utjecajem te da su bili prinuđeni “osigurati” Dodiku pojedu.

Tako se dan pred novo brojanje glasova pojavila informacija da u Doboju sa 61 biračkog mjesta nisu i CIK vraćene vreće sa neiskorištenin vrećama.

To bi zapravo značilo da nije vraćeno 60 posto neiskorištenih listića od ukupno 120.000.

Opozicija se odmah oglasila nakon toga i upitali su kako je to moguće da se desi.

Nakon odluke CIK-a da se ponovo broje listići, uslijedile su krivične prijave, pa je tako Dodik prijavio CIK, ali i CIK njega.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina je i zaplakala na pressu rekavši da se veliki pritisak vrši na nju te da joj je meta na čelu i da strahuje za svoju i sigurnost svoje porodice.