Dodijeljena neuromodulacijskih odijela za 15 oboljelih od neuromišićnih oboljenja u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Harisom Vranićem danas je podijelilo 15 neuromodulacijskih odijela za djecu i odrasle osobe oboljele od neuromišićnih oboljenja u Kantonu Sarajevo.

Ova Mollii odijela, uz prilagođavanje komandi, povećavaju mobilnost i samostalnost, te smanjuju bol putem elektromišićne stimulacije. Najbitnije od svega je da poboljšavaju kvalitet života korisnicima.

Ministar Vranić je ovom prilikom izjavio kako je poražavajuće da se ovako nešto prvi put radi u Kantonu Sarajevo i da ovo Ministarstvo neće stati na ovome.

Ne znam zašto se ovako nešto nije planiralo ranije. Želimo pokazati da se novac može usmjeriti na pravo mjesto. Želimo da prepoznamo sve kategorije koje su se do sada osjećale zapostavljeno i marginalizirano.

Želimo da svi oni koji trebaju dobiti ovo odijelo dobiju priliku za to. Zbog toga smo predvidjeli ponovo sredstva u Budžetu za ovu namjenu i nastavit ćemo nabavku ovih odijela za sve one kojima će biti potrebno”, istakao je ministar Vranić, ovom prilikom.

Naglasio je i kako ovo nije pomoć samo za korisnika odijela, nego i poboljšanje kvalitete života za cijelu porodicu.

Član komisije za dodjelu odijela prof.dr. Mirsad Muftić istaknuo je kako će ova odijela pomoći porodici, školi, a sve to prati i inkluzija, što na kraju dovodi do boljeg i humanijeg društva.

Svi mi nekim pristupom problemu, poštovanjem komšije koji ima takvo dijete, učenjem naše djeca da su takva djeca dio zajednice, stvaramo jednu bolju i zdraviju sredinu. Samo na takav način ćemo postići da i ona imaju pravo na totalnu inkluziju”, kazao je dr. Muftić.

Rekao je kako su indikacije za primjenu ovog odijela visoka spastičnost i bolnost kod pacijenata.

Roditelji znaju šta znači kada je njihovo dijete u stalnom spazmu, dok korištenjem ovog odijela ona postaju smirena i relaksirana. Osmijeh na licu tog djeteta nema cijenu”, dodao je dr. Muftić.

Amina Alaim, majka djeteta sa cerebralnom paralizom koje je danas dobilo ovo odijelo, rekla je kako je informisana o odijelima i da ona daju jako puno rezultata. Govorila je i o problemima sa kojima se susreće ova kategorija u društvu.

Ja sam upravo trčala ovdje sa djetetom jer mi je neko blokirao invalidsko mjesto, tako da generalno ljudi nemaju osjećaj i ne znaju kako je to kada morate da nosite svoje dijete. I ne želim da budu u takvoj situaciji. Mi smo jako uzbuđeni što smo dobili priliku da probamo ovo odijelo. Hvala svima koji su bili uključeni u ovaj proces i Ministarstvu koje će pratiti rezultate”, rekla je majka Amina.

Na stranici Ministarstva zdravstva KS www.mz.ks.gov.ba bio je objavljen Javni poziv za dodjelu ovih odijela.

Sredstva za ovu namjenu bila su previđena u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu i planirat će se u budžetu za narednu godinu.