Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona: Ovo je razlog zbog kojeg je Fadil Novalić završio na američkoj crnoj listi

Ne stišavaju se reakcije nakon što je premijer Federacije BiH i član Predsjedništva SDA Fadil Novalić završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Mnogo je objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, pa su mu sankcije dali za pismo penzionerima.

Da bude jasno – Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u toku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije“, poručio je Puljić.

Kazao je da je informacije dobio iz više izvora i da se ne radi o pukoj priči.

Da pojasnim. Ja sam informacije o sankcijama Novaliću i Stankoviću dobio od dva izvora iz američkog Ministarstva financija.

Dakle, nije rekla-kazala, nego se radi o profesionalnom prikupljanju podataka. Ja dugo radim posao i mislim da znam kako doći do provjerene informacije“, dodao je Puljić.

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ministarstvo finansija SAD nametnulo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) i biznismenu bliskom Miloradu Dodiku (SNSD) Slobodanu Stankoviću.

Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti“, poručeno je iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Državni sekretar SAD o sankcijama Fadilu Novaliću i Slobodanu Stankoviću

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Anthony Blinken, govorio je jučer medijima o sankcijama koje su uvedene Fadilu Novaliću i Slobodanu Stanoviću.

Sjedinjene Američke Države su označile Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH); Slobodana Stankovića, biznismena bliskim s Miloradom Dodikom, koji je ranije bio označen za korupciju i opstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma; i Stankovićev privredni subjekt Integral Inženjering A.D. Laktaši“, naveo je Blinken.

Naveo je da pod Dodikovim vodstvom vladajuća koalicija potpokava institucije BiH.

Pod Dodikovim vodstvom, vladajuća koalicija u BH entitetu Republika Srpska (RS) nastoji stvoriti paralelne strukture koje potkopavaju institucije na državnom nivou, dok etno-nacionalističke stranke u FBiH onemogućavaju demokratske procese u zemlji i zloupotrebljavaju položaj moći da bi izvukli nelegalne finansijske i političke koristi”, navodi Blinken.

Novalić je osumnjičen za podrivanje demokratskih procesa ili institucija u BiH, dodaje Blinken.

Kao premijer FBiH, gdje pitanje penzija ima jaku političku važnost, zloupotrebio je podatke o penzionerima suprotno zakonima BiH u korist vlastite političke stranke.

Ova akcija je samo jedna od mnogih javno prijavljenih aktivnosti u kojima je on svoju poziciju iskoristio za ličnu ili stranačku korist i potkopavao demokratske procese i političke institucije koje su bitne za budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici”, navodi Blinken.

Stankoviću su mjere određene za materijalnu pomoć, sponzorstvo ili pružanje finansijske, materijalne ili tehnološke podrške ili robe ili usluge Dodiku ili za njegovu podršku.

Stanković je dugo podržavao Dodikove destabilizacijske aktivnosti”, dodaje Blinken u izjavi.

Stankovićeva firma Integral prima velike građevinske projekte u RS bez fer i otvorene konkurencije zbog bliske povezanosti sa rukovodstvom RS. Zauzvrat, Stanković je pružio podršku Dodikovoj propagandnoj mašini tako što je nekadašnji nezavisni medij, Alternativnu televiziju, transformisao u glasnogovornik Dodika i njegovih destabilizujućih i podjelnih aktivnosti.

Odeljenje za kontrolu strane imovine (OFAC) je odredilo Alternativnu televiziju za ove aktivnosti u januaru 2022. godine. Integral se određuje da je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili da je delovao ili navodno delovao za ili u ime, direktno ili indirektno , Stanković”, zaključuje.

Šta sankcije podrazumijevaju?

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva finansija, sankcije se odnose na sljedeće:

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba.

Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje“, navodi se u obrazloženju.