Dragan Čović izričit: “Demokratska fronta ne može biti partner HNS-u”

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH očekuje uspostavu vlasti u roku od 30 dana od objave službenih rezultata, a kao partner, ne samo njegovoj stranci, nego i Hrvatskom narodnom saboru, u obzir ne dolazi Demokratska fronta Željka Komšića, ponovio je danas medijima.

Danas je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj su se analizirali preliminarni rezultati Općih izbora, te razgovaralo o procesu uspostave vlasti.

Ponavljajući svoju tezu da “CIK nije dorastao zadatku”, Čović dodaje kako očekuje da će rezulatati izbora biti proglašeni 1. ili 2. novembra – te da se u odnosu na preliminarne ništa bitnije neće mijenjati.

Očekuje uspostavu vlasti u roku od 30 dana nakon tog datuma, dodajući kako je HDZ prezadovoljan rezultatima.

Danas su, kaže, između ostalog, dogovorili da od ovog dana kreće njihova priprema za lokalne izbore.

Kada je riječ o uspostavi vlasti, navodi da uskoro kreću službeni razgovori, te da je mnogo onih neslužbenih već obavljeno.

Prvo ćemo obaviti razgovore sa svim hrvatskim strankama – prije svega sa našim partnerima sa lista, a i sa onima koji tu nisu bili, a podržali su Borjanu Krišto. Onda ćemo krenuti službeno razgovarati, po prioritetima, sa bošnjačkim strankama, a onda sa strankama iz srpskog naroda sa naglaskom na legitimnost.

Jako mnogo neslužbenih razgovora je već obavljeno. Očekujemo da ćemo imati izvršnu vlast u šest kanotna na na nivou FBiH, te na nivou BiH kroz predsjedatelja Vijeća ministara BiH i strukturu ovog tijela”, rekao je.

Partneri koji će sa HDZ-om napraviti vlast morat će, rekao je, usaglasiti program za naredne četiri godine.

On, ugrubo, ima i element EU integracija, gdje su izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH”, naveo je, prenosi N1.

Dodao je da je na sebe preuzeo da prema predstavnicima međunarodnih institucija, a s kojima ovih dana intenzivno razgovara, u spomenuti paket ugradi i i sve potrebno za stjecanje kandidatskog statusa.

Upitan je i kako će se postaviti ukoliko Demokratska fronta Željka Komšića postane partner SDA.

Jednostavno, DF ne može biti partner HNS-u. Ko će imati većinu u Domu Naroda – to će se brzo moći kazati”, rekao je kratko.

O Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona BiH

Nezaobilazno je bilo pitanje i o Schmidtovim odlukama, gdje Čovića, kako je rekao ponajviše brine kako izabrati predstavnike iz reda ‘Ostalih’ u 11 kantona, te kako popuniti Klub Srba u FBiH na razini 23.

Oni koji su maštali ovladavanjem Klubom Hrvata – za sva vremena je ta priča završena. Borba sarajevske politike danas je kako ovladati Klubom Srba i Klubom Bošnjaka – nema više borbe za klub Hrvata – konačno nešto dobro.

Međutim, nije dobro što će CIK u tom imati ključnu ulogu jer neće biti dovoljno predstavnika srpskog naroda da se popuni ovo sve. Do sada nije bio dobar odnos proporcija, sada je to nešto blaže”, izjavio je.