Gradsko vijeće Sarajeva razmatrat će proglašenje Zorana Milanovića nepoželjnom osobom?

Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici koja je zakazana za srijedu, između ostalog, razmatrat će i donošenje Deklaracije o osudi stavova predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini.

U Deklaraciji je navedeno da ponašanje Milanovića nije državničko niti primjereno predsjedniku jedne europske zemlje.

Pozivamo gospodina Milanovića da promijeni svoje uvredljivo ponašanje prema BiH. Do tada neka ne dolazi u Sarajevo, glavni grad BiH, jer neće biti poželjan”, navedeno je u Deklaraciji.

Naglašavaju da će građani Hrvatske biti kao i do sada uvijek dobrodošli u Sarajevo.

Zoran Milanović nakon pobjede Komšića: “Podržat ću samoupravu Hrvata u BiH”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će podržati neki oblik samouprave Hrvata u BiH, ako se oni na to odluče.

Nazvao je prevarom ponovni izbor Željka Komšića kao člana Predsjedništva BiH.

Dok god je moguće da Hrvatima neko drugi izabere člana Predsjedništva BiH – to se zove prevara. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska ne radi dovoljno“, naveo je Milanović.

Zvanični Zagreb ne priznaje dosadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jer smatra da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Milanović smatra da Hrvatska mora sama da vodi i upravlja tim problemom u BiH, a ne da “zavisi o milosti činovnika”.

O tome zavisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija“, ocijenio je Milanović.

Milanović ističe da je ranije imao dobre odnose sa političarima u BiH, poput Komšića, ali da je shvatio da su oni “prevaranti i da se tim ljudima ne može vjerovati”, jer su tu da se “okoriste činjenicom da Hrvata ima malo”, prenose hrvatski mediji.

Željko Komšić je na jučerašnjim izborima ponovo izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to opet bošnjačkim Hrvata.

Most traži da se Komšića proglasi personom “non grata” u Hrvatskoj

Most je objavio da službeno pokreću poroceduru da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Kazali su da je nakon najava vrijeme da se to formalno pokrene.

Klub zastupnika Mosta upućuje zaključak u saborsku proceduru kojim se obvezuje Vlada i Ministarstvo vanjskih da Komšića proglasi nepoželjnim/personom non grata u Republici Hrvatskoj.

Mnogi su to zazivali i najavljivali, ali vrijeme je da se to konačno i pokrene kroz formalnu proceduru”, objavio je Most na svojoj službenoj stranici na Facebooku.

Zaključak je potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.

Sukladno članku 10. Ustava RH, ovim zaključkom se obvezuje Vlada RH da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vladu RH se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora, te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom”, navedeno je u zaključku Kluba Mosta.