Gužve pred biroima u Sarajevu, satim u redu za 100 KM pomoći

Oko 270 hiljada nezaposlenih u entitetu Federacija BiH ima pravo na 100 maraka jednokratne pomoći.

To je pomoć zbog rasta cijena u budžetu osigurala entitetska vlada.

No, isplata ne ide po automatizmu.

Nezaposleni su dužni u kantonalni biro donijeti popunjen zahtjev i bankovni račun. Zato su posljednjih dana pred biroima zabilježene gužve.

No, međutim, ni tu nije kraj.

Novac koji se isplaćuje nezaposlenim u budžet su donijeli radnici koji od Vlade nisu dobili nikakvu pomoć. Onu jednokratnu koju nazivaju svojom kompanije isplaćuju, ne sama Vlada.

Također, istraživanja pokazuju da više od 60 posto nezaposlenih osoba ne traži posao i ne želi da se ostvari na poslovnom planu.

To je posljednjih dana i česta tema na društvenim mrežama, uz komentare da bi radije stajali satima u redu nego radili satima i zaradili dnevnicu.

Ne manjka ni komentara vlasnika kompanija i obrtnih radnji koji pozivaju da se jave kod njih jer traže radnike.

Jedan vlasnik popularnog kafića na Dobrinji istakao je da čak sedam mjeseci traži konobara.

Ništa mi ne znači, to je dva tri dana, ili mjesec dana režijskih troškova“, kazao je mlađi muškarac Vedran Nogić za RSE o pomoći Vlade FBiH.

Nije neka cifra, nije to 1.000 KM da se može živjeti mjesec dana, ali za par kutija tableta znači ako nam budu dali jer ne može majka da izađe sa mnom da otvori svoj žiro račun, pa ću pokušati na moj“, kazao je Bojan iz Sarajeva.

Barem znači koliko- toliko ovim ljudima koji nemaju. Ja bih radije, ako se može ikako, preusmjerio na nekoga kome je potrebnije“, kazao je Adel.

Radnici s druge strane svaki mjesec plaćaju ogromne doprinose. Tako na minimalnu platu radnicima se otkine oko 500 KM koji idu u razne budžete. Radnika u ovoj pomoći Vlade nema, obzirom da se Vlada oslonila na kompanije da pomažu radnicima.