Ibrahim Hadžibajrić: “Godinama sam im trn u oku, pokušavaju da me diskredituju i dokažu nešto što ne postoji”

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, oglasio se saopćenjem za javnost povodom brojnih špekulacija koje su se pojavile u javnosti o razlozima dolaska Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u prostorije ove Općine i izuzimanja dokumentacije.

Pozvao je organe da što prije riješe sporni predmet kako bi se špekulacije zaustavile.

Imam moralnu i ljudsku obavezu obratiti vam se ovim putem i razjasniti brojne špekulacije koje su od sinoć prisutne u medijima. Državna agencije za istrage i zaštitu – SIPA nije izvršila pretres u Općini Stari Grad. SIPA je jučer izvršila uvid i izuzimanje dokumentacije iz jednog predmeta i pozivam nadležne organe da taj predmet što prije riješe kako bi se zaustavile dalje špekulacije“, naveo je Hadžibajrić.

Kazao je kako ga pojedini “već dugo godina pokušavaju prikazati kao osobu sklonu nezakonitim radnjama, to im ni ovaj put neće poći za rukom”.

Izmišljotine o izbornim prevarama, dodjelama, prodaji…sve to je dosad viđen scenario kojim pokušavaju da me diskredituju i dokažu nešto što ne postoji.

Da sam im trn u oku već godinama, to i sam znam, kao što znam da nijedni izbori ne mogu proći bez barem jedne krivične prijave adresirane na mene“, dodao je Hadžibajrić.

Kazao je da se ne plaši provjera i pozvao da se provjeri sve za šta neko ima sumnju.

U Općini Stari Grad su u ovih 14 godina ‘prečešljali’ svaki predmet uzduž i poprijeko, a sve u pokušaju da me sklone i ponovo mešetare Starim Gradom. Samo naprijed, provjerite sve jer mi se ničeg ne bojimo.

Sve što ste dosad pročitali su laži, nisam optužen, nemam kuću u Hrvatskoj, zemljište u Dženetića čikmi nikome nije prodato, a predmetom istrage je nešto posve drugo o čemu se u cilju provođenja istrage još uvijek ne smije govoriti.

Što nas više napadaju, mi sve više radimo. I nećemo više nikome dozvoliti da Stari Grad drži u mraku i vrati ga u 18.vijek po bezakonju i manipulacijama“, zaključio je Hadžibajrić.

Općina Stari Grad se oglasila: “SIPA izuzela dokumentaciju o jednom predmetu”

Podsjetimo, ranije se i sama Općina oglasila saopćenjem za javnost.

Demantuju da je izvršen pretres, kako su to samo rijetki mediji tvrdili.

Kategorično demantujemo da su u Općini Stari Grad izvršeni pretresi kako uporno tvrde pojedini mediji, iako je i SIPA navedeno negirala.

Također, javnost je obmanuta dezinformacijom da je SIPA sinoć (u večernjim satima) pretresala prostorije Općine Stari Grad, za što su čak priložene i fotografije na kojim se jasno vidi da u zgradi nema nikoga osim dežurnih uposlenika i članova OIK-a koji su radili na ponovnom prebrojavanju glasačkih listića”, istaknuli su iz Općine Stari Grad.

Dalje navode da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu – SIPA u Općinu Stari Grad Sarajevo došli jučer u jutarnjim satima i izvršili uvid i izuzimanje dokumentacije jednog predmeta.

Nadležne službe Općine Stari Grad Sarajevo odmah su se stavile na raspolaganje pripadnicima SIPA-e i dostavile sve traženo, te zajedno s njima prošli kroz određenu dokumentaciju i dali pojašnjenja.

U cilju istrage ne možemo iznositi više informacija o konkretnom predmetu, ali naglašavamo da Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić stoje na raspolaganju svim istražnim organima po pitanju uvida i izuzimanja svih predmeta za koje je izražena bilo kakva sumnja u zakonitost, te se stavljaju na raspolaganje za svaku vrstu odgovora, pojašnjenja i saradnje”, stoji u saopćenju Općine.

Ponavljaju da je potpuno netačno da se radi o dokumentaciji vezanoj za izborni proces, kao ni dokumentaciji u konkretnim predmetima kao što je vlasništvo nad zemljištem u ulici Dženetića čikma.

Što se tiče navoda o malverzacijama prilikom prodaje državnog zemljišta, ističemo da Općina Stari Grad Sarajevo svaku prodaju vrši u skladu sa utvrđenim zakonskim propisima, putem javnog konkursa i licitacije na koji je prethodno data saglasnost Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo i pozitivno mišljenje Općinskog pravobranioca.

Ukoliko bilo ko izrazi sumnju u način prodaje, ima pravo na uvid u dokumentaciju i provjeru svega navedenog. Iznošenje imena u javnosti i optuživanje osoba za koje ne postoji zvanični dokaz, niti je nadležni organ objavio ta imena, je kleveta, za što je zakonom predviđena odgovornost.

To što se pojedini mediji pozivaju na ‘izvore bliske istrazi’ ne amnestira nikoga od odgovornosti pred zakonom za uništavanje nečijeg ugleda, imena, lika i djela”, zaključili su iz Općine Stari Grad.