Milorad Dodik najavio tužbe: “CIK ne poštuje zakon”

Aktuelni član Predsjedništva BiH, predsjednik SNSD-a i kandidat ove stranke za predsjednika RS Milorad Dodik reagirao je na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za pozicije predsjednika i potpredsjednika RS.

Kazao je da CIK ovom odlukom ne poštuje zakon.

CIK BiH odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon“, izjavio je Dodik za RTRS.

Dodik je, navodi RTRS, najavio tužbu, rekavši da je odluka CIK-a politički motivisana.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija (CIK) je na današnjoj sjednici odlučila da se ponovo broje glasački listići za predsjednika Republike Srpske.

Ova odluka je učinjena nakon što je opozicija, tj. njihova kandidatkinja Jelena Trivić (PDP) tražila od CIK-a da se glasovi ponovo izbroje.

Nije priznala pobjedu kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

CIK je jutros održao kolegij na kojem je razmotrila primjedbe i prigovore na tog izbornog procesa u RS za predsjednika i potpredsjenika RS.

Imali smo materijalne dokaze i video materijale gdje je nedvojbeno taj proces kontaminiran da nije moguće dati rezultate izbora“, rekao je na hitnoj sjednici danas predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Nakon što je predat zahtjev za ponovno brojanje, u Banjoj Luci su prošle sedmice održana dva protesta opozicije na kojima se tražilo da nadležni reaguju na navodne neregularnosti.

Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno borjanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan.

Video/ Kako su se u Republici Srpskoj dopisivali glasovi i cijepali listići na brojanju glasova

Ko gubi ima pravo da se ljuti“, ovako je prve proteste opozicije prokomentarisao Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Međutim, iza izborne krađe ne stoje samo puke glasine već na društvenim mrežama kruže strahoviti snimci i fotografije koje pokazuju da se u manjem bh. entitetu zaista desila velika izborna krađa.

U to nisu ubijeđeni samo u opoziciji, niti samo u RS-u, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Prisjetit ćemo se i videa kako batinaši Milorada Dodika istjeruju iz jednog biračkog mjesta birački odbor, a samo možemo nagađati šta se poslije tu dešavalo.

Sada kruži još jedan video s brojanja glasova, a možemo vidjeti teško kršenje pravila, dopisivanje glasova kandidatima, te cijepanje listića.

Tvrdi se da su to listići na kojima su građani glasali za Jelenu Trivić.

Komentarišući navode o krađi, Milorad Dodik kaže da to nije mjesto gdje se krađa utvrđuje, piše RTRS.

Trebalo je sačekati pa reći jest ili nije bilo. Potpuno sam uvjeren da je to pravljenje jedne atmosfere koja uopšte ne postoji“, rekao je Dodik za televiziju K3.

Pojasnio je da je CIK naložio da se prvo broji Predsjedništvo BiH, pa Parlamentarna skupština, pa predsjednik Republike Srpske i da brojanje za predsjednika nije počelo prije 23 časa i da rezultati nisu mogli biti poznati prije 1 pola dva iza ponoći.

S obzirom da će se glasovi ponovo brojati zanimljivo pitanje je šta će biti sa listićima koji su pocijepani ili prekriženi…