Milorad Dodik reagovao na vapaj članice CiK-a, nazvao “lažnim suzama” suze Vanje Bjelica Prutina

Lider SNSD-a Milorad Dodik reagovao je na vapaj Vanje Bjelice Prutine, članice Centralne izborne komisije.

Ona se emotivno danas obratila na sjednici CIK-a, rekavši da je sigurnosno ugrožena, te da joj se stavlja meta na čelo zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS.

Dodik je izjavio “lažnim suzama” prikriva stvarni susret sa predsjednikom SDS-a Mirkom Šarovićem i “nezakonite radnje i protivzakonito glasanje”.

Skrivajući se iza spola i porodice, Vanja Bjelica Prutina pokušava da izazove saosjećanje onih koje je svojim nezakonitostima ponizila”, navedeno je na Dodikovom Twitter nalogu.

Prema njegovim riječima, jedino na šta se može pozivati na tom mjestu su Ustav i zakoni, ali je dužna i da ih poštuje.

To nas sve obavezuje”, zaključio je Dodik.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina tvrdi da joj je bezbjednost ugrožena i da je strah za njen i život djeteta zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika Republike Srpske.

Izjavila je da se plaši za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši Republiku Srpsku’.

Irena Hadžiabdić i ja smo diskriminisane na osnovu pola i u više navrata pretrpile smo različite vidove verbalnog nasilja. Tonovi s kojim su nam se obraćali bili su zastrašujući.

Vidno sam uzenemirena činjenicom da kandidat za predsjednika RS ponovo govori o meni lično, ovoj put kao o nekome ‘ko ruši Republiku Srpsku’. Razlog tome je što sam podržala odluku o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS“, rekla je Bjelica.

Tvrdi da ovo nije prvi put da je izložena medijskom linču, te da je na isti način bila izložena i za prošle izbore kada je zbog poništenja izbora u Doboju i Srebrenicu nazvana “srpskom fukarom”.

Otišlo se i korak dalje, raspravljalo se o mom porodičnom životu, bračnom partneru, čime se direktno krši moje pravo na privatni i porodični život koje predstavlja jedno od osnovnih prava.

Tada kada sam nazvana ‘srpskom fukarom’, to je jedno vrijeme trajalo i sada vidimo da u Doboju nakon poništenih izbora gotovo 400 članova obuhvaćeno je optužnicom, a neke su optužnice i potvrđene. Ja sam omogućila građanima RS da se spriječi krađa njihove volje. Kod poništavanja izbora izbora u Srebrenici i Doboja, svi smo dobili krivične prijave”, istaknula je članica CIK-a.

Apelovala je na Tužilaštvo da svi po tim krivičnim prijavama i odgovaraju.

Ispričala je i da je danas dobila informaciju da je zbog glasanja ponovog za nivo RS, rečeno da je ‘izvršila udar na RS’, iako je jasno da CIK donosi odluke dvotrećinski.

Smatram da se kao žena, kao samohrana majka stavljam pod pritisak i ponovo čujem da će se podnijeti krivične prijave. Kandidat za predsjednika RS meni direktno metu stavlja na čelo imenom i prezimenom.

Ja živim u RS i to kod mene stvara neprijateljsko okruženje kod onih ljudi koji poklanjaju i vjeruju riječima tom kandidatu. Zbog takvih stavova, govore mi da sam histerična, oštro se protivim tome i danas sam borbeno rekla da neću dozvoliti da mi se stavlja meta na čelo i da vršim udar na RS.

Radim svoj posao u skladu sa zakonom. Pozivam nadležne institucije se ispita da li postoji, ne politička, nego krivična odgovornost za takve poruke i zahtjevam da se izvrši procjena moje lične sigurnosti”, rekla je Bjelica kroz suze, dodavši:

Imam strah kad se moje dijete vraća iz škole sa svojim drugarima… Smatram da moje dijete treba da uživa ista prava kao druga djeca, ali plašim se da to dozvolim. Ovakve stvari su nedopustive. Čula sam i da se insinuira da je neka gospođa iz SDS-a, pošto se povezujem stalno sa SDS, bila na Trebeviću ili Jahorinu sa Mirkom Šarovićem, pozivam Tužilaštvo ili m:tel da ispita preko baznih stanica moju lokaciju, jer je to jedna laž”.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a dao je punu podršku svojoj kolegici, rekavši da je i njemu vrlo slično stavljena meta na čelo, te da je ‘kvalifikovan kao antisrbin’.

Nedopustivo je da bilo ko u ovoj državi bilo kome prijeti posebno visoki zvaničnici. Odbacujem svaki vid političke prljave kampanje koja se vodi protiv ove institucije i njenih članova”, poručio je presjednik CIK-a.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, podsjetimo, i danas je napao članove CIK-a na ličnom osnovu.

Bjelica – Prutina se sastajala sa Šarovićem u kritičnim danima gdje je dobila upute. A predsjednik CIK-a je antisrbin, on radi sve protiv RS, i smatra da je ona genocidna i učinit će sve da joj napravi štetu”, još jedna je u nizu spornih Dodikovih izjava.

Sama činjenica da se glasanje izmješta iz RS ukazuje na to da joj se oduzima suverenitet – govorite nam da nismo dostojni da provedemo izborni proces”, dodao je.

Najavio je i da će podnijeti krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, a nakon što je jučer saopšteno kako će se ponovo brojati glasovi za predsjednika entiteta Republika Srpska.

Ovakav potez proglasio je napadom na ovaj entitet – što je i danas poslužilo kao uvertira u priču ‘o nezavisnosti’ ovog bh. entiteta.