Nedim Sladić još jednom obradovao građane: Ovo je prognoza za početak novembra

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić, koji nova znanja i vještine sada stječe u Velikoj Britaniji, dao je prognozu do kada će potrajati ovo sunčano i toplo vrijeme te kada se mogu očekivati hladniji dani.

Sladić na početku kaže da će se sunčani i lijepi dani nastaviti i u narednom periodu.

Prave zime nema do polovine novembra kako trenutno pokazuju prognostički materijali. To su zapravo dobre vijesti, s obzirom da svi strahujemo od količine energenata koje će nam biti potrebne za zimu tako da ćemo u tom dijelu uštedjeti. Tako ćemo bezbrižnije misliti šta ćemo na zimu”, pojasnio je Sladić.

Također, Sladić pojašnjava da su trenutne meteorološke prilike natprosječne za ovo doba godine te ističe kada možemo očekivati kišne, jesenje dane.

Padavina nema do početka novembra možda čak ni u prvoj sedmici novembra, tako da će jedan dugotrajan suhi period potrajati te ukoliko se prognoze ispostave tačnim od globalnog prognostičkog materijala onda je vrlo moguće da nakon zadnje mjerljive kiše odnosno količine kiše koja je veća ili jednaka od jednog milimetra ili jednog litra po kvadratnom metru nećemo je vidjeti barem prije petog novembra.

To bi u konačnici sa zadnjim mjerljivim danom koji smo imali a to je bio drugi oktobar činio jedan niz od neprekidnih i pomalo neuobičajnenih 35 dana i što bi bilo impresivno za vidjeti”, kazao je Sladić za N1.

Sve ovo uzrokovano je zapadnim vjetrovima te da dnevne temperature u narednom periodu neće prelaziti ugodnih 15-20 stepeni, kazao je Sladić i dodao na kraju

Oktobar će zaista biti za pamćenje”, naveo je Sladić za N1.

Šta kaže FHMZ za naredne dane?

Sutra se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme. Prije podne u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla i niska naoblaka, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab, veći dio dana, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 16, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 °C.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 8, a dnevna oko 22 °C.

U petak sunčano. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokova, prije podne, magla i niska naoblaka.

Jutarnja temperatura od 7 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 °C.

U subotu pretežno sunčano. U prvom dijelu dana u Bosni po kotlinama i uz riječne tokova magla i niska naoblaka.

Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 18 do 23, na jugu do 27 °C.

U nedjelju sunčano. Veći dio prijepodneva u Bosni po kotlinama i uz riječne tokova magla i niska naoblaka.

Jutarnja temperatura od 6 do 13, na jugu do 16, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 27 °C.

Kada završavaju stabilne vremenske prilike?

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, stabilne vremenske prilike nastavljaju se do 6. novembra.

Tokom jutra u Bosni duž riječnih tokova izgledna je magla, a danju širom zemlje pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme uz temperature iznad prosjeka.

Slabe padavine prognoziraju se u Bosni 7. i 8. novembra, dok se u Hercegovini tokom cijelog prognoznog perioda očekuje stabilno bez padavina.

Do 28. oktobra, očekivane vrijednosti jutarnjih temperatura zraka su od osam do 12 u Bosni, na jugu zemlje do 16 stepeni, a najviše dnevne u Bosnu između 19 i 24 stepena, na jugu zemlje do 27.

Od 29. oktobra do 8. novembra uz povremeno izraženiju naoblaku izgledan je blagi pad temperatura koje će i dalje zadržati natprosječne vrijednosti za ovaj period godine.

U Bosni tokom jutra očekivane temperature zraka su od pet do 10, u Hercegovini oko 13 stepeni, a maksimalne u Bosni do 19 u Hercegovini do 23 stepena.