Novinari isključeni s današnjeg ročišta Šmrkovom advokatu Zlatku Ibrišimoviću

U Sudu BiH u toku je ročište Zlatku Ibrišimoviću, uhapšenom advokatu Admira Arnautovića Šmrka, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za organizirani kriminal i pranje novca.

Međutim, s ovog ročišta, na zahtjev Ibrišimovićeve advokatice Lejle Čović, isključena je javnost, tačnije novinari ne mogu pratiti zašto ga tačno Tužilaštvo BiH tereti a što u sudnici obrazlaže državni tužilac Džermin Pašić.

Sudija Tatjana Kosović kazala je da se javnost s ročišta isključuje, jer bi ono što će danas biti rečeno u sudnici moglo ugroziti poslovnu tajnu, a to se odnosi na činjenicu da je Ibrišimović advokat koji je zastupao ranije uhapšenog Šmrka ali i ostale osobe povezane sa Sky aplikacijom, prenosi Avaz.

Prema nezvaničnim informacijama “Avaza”, Tužilaštvo BiH smatra da je Ibrišimović pomagao Šmrkovoj kriminalnoj grupi na način da je zajedno s njima od novca koji je pribavljen od prodaje opojnih sredstava, kupovao nekretnine po Sarajevu ali i drugim zemljama.

Zanimljivo je, iako je Tužilaštvo BiH jučer tražilo pritvor za uhapšenog pripadnika MUP-a KS Amera Selaka, da prema rasporedu suđenja ročište nije zakazano.

Tužilaštvo Selaka sumnjiči za primanje dara i odavanje tajnih podataka.