Od sljedeće godine u Starom Gradu mjesečna naknada od 150 KM za djecu sa hroničnim oboljenjima i poteškoćama u razvoju

Kako je najavio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, u Starom Gradu će od sljedeće godine djeca s hroničnim oboljenjima i djeca s poteškoćama u razvoju imati pravo na mjesečnu naknadu u iznosu od 150 KM.

Prvi korak ka ostvarivanju ovog obećanja bilo je donošenje Pravilnika kojim će se definisati ko ima pravo na naknadu i na koji način to pravo može ostvariti.

Pravilnik o dodjeli novčane pomoći djeci s hroničnim oboljenjima i poteškoćama u razvoju je, na prijedlog općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, usvojen na 18. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, a nakon toga su planirana i sredstva kroz Nacrt budžeta za 2023. godinu, koji će Općinsko vijeće razmatrati na 19. sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 31.10.2022. godine.

Prema evidenciji nadležne Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, a na osnovu uvida u podatke službe i realnog stanja na terenu, u Starom Gradu ima 88-ero djece sa hroničnim oboljenjima i poteškoćama u razvoju.

Pravo na naknadu imat će djeca oboljela od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC-a, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili djeca s poremećajima akustičnog spektra.

Naknadu će primati i djeca sa poteškoćama u razvoju, odnosno djeca ometena u fizičkom i psihičkom razvoju.

Nadležna služba će početkom naredne godine raspisati javni poziv, a pravo na naknadu ostvarivat će se na osnovu medicinske dokumentacije iz koje je vidljiv status djeteta sa hroničnim oboljenjem ili djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Za ostvarivanje prava djeteta potrebno je i državljanstvo BiH i prijavljeno prebivalište na području Općine Stari Grad Sarajevo – najmanje jednu godinu. Pravilnik o dodjeli novčane pomoći djeci s hroničnim oboljenjima i poteškoćama u razvoju već je stupio na snagu, a primjenjivat će se od januara sljedeće godine.