Ogroman odziv građana na akciji “Moja kosa tvoja kosa”, veliki broj oboljele djece dobit će kosu

Danas je u šoping centru Sarajevo City Centar, u organizaciji Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka FBiH“, provedena četvrta po redu humana akcija šišanja i darivanja kose pod nazivom “Moja kosa tvoja kosa“.

Načelnik Opčine Centar Srđan Mandić se zahvalio na pozivu i čestitao Udruženju i ambasadorici ovog projekta Amri Džeko na uspješnoj organizaciji akcije darivanja kose.

Opština Centar se sa zadovoljstvom odazvala na poziv da bude dio ove nadasve humane priče. Izdvojili smo finansijska sredstva za nabavku posebne mašine za izradu perika za bolesnu djecu da bi se iskoristila sva kosa koja se prikupi na ovoj i sličnim akcijama.

Na taj način smo dali svoj doprinos. Uvijek ćemo se sa zadovoljstvom i obavezom odazvati na ovakve i slične manifestacije kako bismo pomogli našu djecu. To je naša obaveza i dužnost, kao i naša iskrena želja“, kazao je načelnik Mandić.

Već u prvih sati i pol je bilo oko 80 prijava za darivanje kose što bi do 17 sati, do kada je predviđeno da akcija traje, moglo rezultirati najboljim odzivom do sada.

Najmlađa donatorka ima samo 4 godine, a ima i muškaraca koji su posebno za ovu priliku puštali kosu.

Donatori dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Goražda, Gornjeg Vakufa, Gračanice, Semizovca, Ilijaša, Konjica…

Svi koji su željeli podržati ovu akciju na drugi način imali su priliku da na platou ispred SCC centar kupe biorazgradivi crveni balon ili bedž, te na taj način podržati projekat „Moja kosa tvoja kosa“.

Sva prikupljena kosa biće odnesena u radionicu Udruženja gdje će majstori vlasuljari izraditi perike koje će biti potpuno besplatne, dostupne svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose, kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Današnjoj akciji darivanja kose su također u ime Općine Centar prisustvovale i vijećnica Belma Kapo, kao i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.