Policija se oglasila o krvavom pohodu u centru Sarajeva

Sarajlije je sinoć šokirao napad u centru Sarajeva u kojem je jedna osoba izgubila život, a drugoj se bore za život. 

Danas je to broj jedan tema u razgovorima koje vode građani.

Sarajevska policija jutros se oglasila s informacijama i detaljima o cijelom slučaju.

Dana 10.10.2022. godine u 19:49 sati, od strane građana, obaviješten je Operativni Centar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo da se u ulici Mula Mustafe Bašeskije, općina Centar Sarajevo, nalazi povrijeđeno NN lice. Izlaskom na lice mjesta, pronađeno je beživotno tijelo NN muške osobe, a od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo konstatovana je smrt.

Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o M. P., rođen 1983. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen.

Također, pomenutog dana u 19,55 sati na Trgu djece Sarajeva, općina Centar Sarajevo, od strane policijskih službenika zatečena su lica: S. P., rođen 1977. godine, nastanjen u Sarajevu, sa vidnim povredama nanesenim oštrim predmetom i E. S., rođen 1973. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen.

Od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, licu S.P. je ukazana ljekarska pomoć, a potom u UKC u Sarajevu, gdje su od strane ljekara konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život, te je zadržan na daljem liječenju.

O prednjem je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je rukovodio uviđajnim radnjama izvršenim od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlaštenog sudskog vještaka medicinske struke.

Tijelo preminulog M. P. je prevezeno vozilom KJKP “Pokop” u prosekturu Bare, gdje će se obaviti obdukcija.

Navedenog dana u 20:00 sati, slobode je lišen E. S., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 166. i člana 166. u vezi sa članom 28. KZ F BiH (Ubistvo i Ubistvo u pokušaju) i predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, nastavljaju kriminalističku obradu nad osumnjičenim licem, te rasvjetljavanje i dokumentovanje svih činjenica i okolnosti vezanih za izvršenje navedenih krivičnih djela“, navedeno je u izvještaju MUP-a KS.

Prema nezvaničnim još uvijek saznanjima napadač je Elvir Sejfić (1973.) koji je nakon napada vrlo brzo uhapšen.

Kako nezvanično saznajemo Sejfić je nožem ganjao Domca i njegovu ekipu od Velikog parka do Tržnice i sjekao ih.

Navodno su Suljo Domac i njegova ekipa maltretirali Sejfića i otimali mu pare. Ovo je razlog zbog koje je Elvir Sejfić krenuo u osvetnički pohod.

Kako mediji danas saznaju ubijen je Mirza Podbičanin.

Kako je potvrdio ranije Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, jedan napadač je povrijedio dvije osobe.

Policija Kantona Sarajevo je oko 19:50 sati obaviještena da su dva lica povrijeđena na području općine Centar Sarajevo, te se u vezu sa povredama koje su nanesene ovim licima uz upotrebu noža, na dvije različite lokacije, dovodi isto lice, koje je uhvaćeno od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i isto je lišeno slobode.

Od zadobijenih povreda jedno povrijeđeno lice je preminulo, a drugo je prevezeno na ukazivanje ljekarske pomoći.

O svemu je upoznat i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji rukovodi uviđajem. Više informacija će biti poznato nakon što isti bude i okončan”, naveo je Hadžiabdić.

Prvo mjesto napada bilo je kod Velikog parka, a druga lokacija napada je u blizini Vječne vatre.

Kako mediji nezvanično saznaju, Suljo planja, poznatiji kao Suljo Domac, je zadobio sedam ubodnih rana i ljekari mu se bore za život.

Riječ je o osobi koja je ranije punila kategorije crne hronike, a posljednji put u maju je bio napadnut.

U februaru prošle godine je izboden i tada je bio u teškom stanju. Osim toga u njegovoj kamp prikolici se predozirao jedan muškarac.

Više informacija o samom ovom djelu bit će poznato nakon uviđaja.

Ko je Suljo Planja ili Suljo Domac?

Suljo Planja, poznatiji kao Suljo Domac, završio je početkom maja ove godine u bolnici zbog teških povreda, nakon što je brutalno pretučen.

Planja je napadnut iza ponoći 9. maja u ulici Sutjeska gdje na parkingu ima kamp-prikolicu.

Kako je Sarajevska sehara tada pisala došla su dvojica muškaraca i pravili se da ih interesuje parking.

Kada je Planja izašao iz svoje prikolice oni su ga napali i brutalno pretukli.

Tada su mu polomljena rebra i oštećena slezena.

Dok je bio pri svijesti Planja nije sarađivao s policijom kojima nije htio da kaže ko ga je napao.

Planja je u februaru prošle godine također bio brutalno pretučen kada je završio na Klinici za torakalnu hirurgiju.

Foto: Avaz/ Društvene mreže/ Sarajevska sehara
Foto: Avaz/ Društvene mreže/ Sarajevska sehara

On je policiji odranije poznat, uglavnom po zloupotrebi opojnih sredstava i različitim obračunima.

Nekoliko puta je i hapšen jer je on pretukao druge osobe, ali i zbog pucnjave.

Planju je u aprilu 2015. godine u ulici Koševo automobilom pokušao pregaziti Eldin Mulić, kojeg je sarajevski Kantonalni sud zbog toga osudio na četiri godine zatvora.

Tada se i sarajevska policija oglasila sa zvaničnim saznanjima o ovom slučaju.

Dana 09.05.2022.godine u 00:10 sati obaviještena je PU Centar da je u ulici Sutjeska, općina Centar Sarajevo, od strane NN lica fizički napaduto i povrijeđeno lice S. P., rođen 1977. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen.

Izlaskom na lice mjesta, policijski službenici su zatekli povrijeđeno lice, a ljekarska pomoć mu je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje su od strane ljekara konstatovane teške tjelesne povrede opasne po život i zadržan je na daljem liječenju“, naveli su iz MUP-a.

Planju je i u aprilu 2015. godine u ulici Koševo automobilom pokušao pregaziti Eldin Mulić, kojeg je sarajevski Kantonalni sud zbog toga osudio na četiri godine zatvora.

I 2019. godine je dospio u crnu hroniku kada je njegova dobro poznata prikolica u kojoj živi planula.

Stanari zgrade u sarajevskoj ulici Sutjeska početkom januara te godine su vatrogascima i policiji uputili dramatičan poziv da gori kamp-prikolica Sulje Planje.

Pripadnici Policijske stanice Centar i Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo uputili su se odmah na parking u ovoj ulici, gdje Suljo kampuje.

Požar je lokaliziran i ugašen, a nakon višesatnog policijskog uviđaja utvrđeno je da su požar izazvale kvarcne grijalice.

Tada se pisalo da je Suljo Domac krao struju, a u kamp-prikolici je u trenutku izbijanja požara istovremeno radilo sedam potrošača, među kojima su bile i dvije kvarcne grijalice.