Stranka za BiH i NES najavili zajedničko djelovanje na federalnom i kantonalnom nivou

Predsjednici Stranke za BiH Semir Efendić i Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević najavili su danas zajedničko djelovanje na federalnom i kantonalnom nivou.

Efendić i Ogrešević su danas održali sastanak na kojem su razgovarali o odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te o budućoj saradnji nakon održanih Općih izbora BiH.

Efendić je kazao da su te dvije političke partije slične veličine, te da će SBiH na nivou FBiH imati četiri, a NES pet ili šest zastupnika.

Razgovarali smo o djelovanju kroz to parlamentarno tijelo, ali i na nivou skupština“, kazao je.

Efendić je poručio da mu se ne sviđa podjela političkih stranaka na dva bloka, gdje se svi ostali trebaju opredijeliti u koji će.

Ja sebe ne vidim ni u jednom ni u drugom, ali vidim SBiH u saradnji sa NES-om, kao političkim subjektom koji će doprinositi promjenama na bolje.

Ranije sam rekao da vlade Kantona Sarajevo i Federacije BiH nisu radile adekvatno. Ako bude raspoloženja da se to promijeni, mi ćemo u tome sudjelovati“, poručio je Efendić.

Smatra da su te dvije stranke bliže opoziciji na nivou FBiH, ali da će pomoći ukoliko bude želje da se neke stvari promijene na bolje.

Tvrdi da je u KS situacija drugačija te da je na tom nivou osvojio najviše glasova.

To djelimično i proizvodi komentare o meni kao premijeru KS-a, ali to zavisi od formirana stabilne većine“, pojasnio je Efendić.

Podsjetio je da od ranije imaju jednu vrstu načelne saradnje i sa Demokratskim frontom, te da oni nisu ni u jednom političkom bloku, već da brane interese BiH.

Govoreći o odlukama Schmidta u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Efendić je kazao da se nikada u demokratskom svijetu nije desilo da se u izbornoj noći ili na dan izbora promijene izborna pravila, te je ocijenio da je to loša i nepovoljna situacija.

Tvrdi da podržava apelaciju člana Predsjedništva BiH Željke Komšića koji je od Ustavnog suda tražio da se izjasni o takvim djelovanja.

Retroaktivna primjena propisa ne postoji ni u krivičnom zakonu, a mi smo na dan raspisivanja izbora imali jedna pravila, a u vrijeme implementacije druga. Bilo bi korektno da CIK primjeni raniji način dodjele mandata u domovima naroda, budući da odluka visokog predstavnika nije ni definisana do kraja“, istakao je.

Efendić je stava da visoki predstavnik treba posmatrati BiH kao cjelinu, a ne djelovati samo u FBiH.

Međutim, smatra da izbore treba implementirati i da su svi akteri dužni da osiguraju provedbu izbornih rezultata.

Ogrešević smatra da je visoki predstavnik trebao donijeti odluku i o integritetu izbornog procesa, te da se naredni izborni ne mogu provoditi preko biračkih odbora.

Ljudski faktor na sljedećim izborima trebamo minimizirati u smislu uticaja na izbornu volju građana. Moramo uvesti tehnologije, a to podrazumijeva video-nadzor, softvere i skenere“, kazao je.

Također je naveo da se zalažu za uvođenje vanrednih izbora i da je BiH jedna od rijetkih zemalja koje to nemaju.

Nismo zadovoljni odlukama visokog predstavaka i u ovaj proces se trebaju uključiti svi“, naglasio je Ogrešević.

Zaključio je da im je u saradnji sa SBiH bitan ekonomski napredak, a posebno poboljšanje života građana.