Sud Bosne i Hercegovine odbio zahtjev SNSD-a za odgađanje ponovnog brojanja glasova

Centralna izborna komisija BiH je na 61. sjednici održanoj 10.10.2022. godine donijela Naredbu Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim redovnim biračkim mjestima za nivo predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD je Sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu zakonitosti Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine i predložio odgodu izvršenja osporenog akta.

Sud Bosne i Hercegovine je jučer, 26.10.2022. godine donio Rješenje kojim se odbija zahtjev SNSD-a za odgađanje izvršenja Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine.

U Rješenju Suda BiH, pored ostalog stoji: „ U konkretnom slučaju navodi zahtjeva nisu ničim argumentovani, uz zahtjev nisu dostavljeni dokazi, niti su navedene okolnosti koje bi opravdale odgađanje izvršenja, pa se na osnovu samog zahtjeva ne može zaključiti da bi izvršenjem rješenja za tužitelja nastala šteta, a posebno takva šteta koja bi se teško mogla popraviti.“

Na kraju Rješenja Suda BiH se konstatuje da ne postoje zakonske pretpostavke za odgađanje izvršenja osporenog upravnog akta, odnosno Naredbe Centralne izborne komisije BiH od 10.10.2022. godine, saopćeno je danas iz CIK BiH.