Sutra dženaza Neiri Odobašić, najuspješnijoj bh. triatlonki

Najuspješnija bosanskohercegovačka triatlonka Neira Odobašić preminula je jučer u 33. godini života.

Policija je medijima povrdila da je tijelo pronađeno prije dvije noći u 1 sat. Prema nezvaničnim informacijama riječ je o samoubistvu.

Dženaza preminuloj Odobašić će se klanjati sutra na mezarju Faletići u Sarajevu.

Iza Neire su ostali ožalošćeni mnogobrojni prijatelji i rodbina.

Davno sam čula za triatlon. Tad sam se bavila skijanjem, vozila brdski bicikl i puno sam plivala. Čekala sam momenat da uđem u to sve. 2012. godine sam istrčala prvi polumaraton. Onda sam upoznala ekipu iz NGO Marathon Sarajevo Tomu Cvitanušića, Erola Mujanovića i Franju Šolaka.

Tomislav je 2012. završio prvi ironman triatlon i tada sam shvatila da i mi iz Bosne i Hercegovine možemo učestvovati. Godine 2016. sam prijavila prvi polu-ironman, a 2017. i prvi ironman (3.800 plivanja, 180 km bicikla i 42,2 km trčanja)“, govorila je Odobašić za naše medije kada se prisjećala kako i kada se pojavila ljubav za triatlonom.

Neira je u augustu ove godine napravila veliki podvig. Naime, ona je uspjela završiti najekstremniji svjetski triatlon, poznat kao Norseman, koji se održava u Norveškoj.

Norseman važi za najteži triatlon na svijetu, s obzirom da se proteže kroz nimalo pitom krajolik, prilikom čega takmičari savladavaju velike visinske razlike.

Ovaj triatlon se sastoji od 3.800 m plivanja, 180 km biciklizma i 42 km trčanja u jednom danu. Kada sportisti savladaju ovih 226 kilometara i pređu ciljnu liniju, preći će visinsku razliku od ukupno 5.000 metara.

Neira je uspjela u ovom podvigu, i tako je postala prva žena sa prostora bivše Jugoslavije koja je završila ovaj triatlon, a ujedno i prva osoba koja je osvojila tzv. crnu majicu.

Jako puno triatlonaca godinama gleda snimke sa Norsemana i svi znaju za taj vrh. Zaista, biti na tom mjestu, u tom trenutku… poprilično je teško opisati taj osjećaj. To je ispunjenje želja, emotivan trenutak koji ste zamišljali u svim dugim mjesecima pripreme“, govorila je nakon triatlona Odobašić za bh. medije.

Norsman ima jednu specifičnost, a to je da na 32 kilometru trčanja, poslije tzv. Zombi Hilla, koji je sedam kilometara uspona do nekih 12 posto, ima odvajanje za “crnu majicu”. Samo prvih 160 može proći taj put prema vrhu, a naša Neira je bila među njima.

Oni koji se ne uvrste u prvih 160 preusmjeravaju se u dolinu i ‘samo’ istrče preostalih 10 kilometara. Mi koji se plasiramo među prvih 160 idemo prema vrhu.

To je najteži uspon. Na sebi moramo nositi kompletnu opremu i s nama mora ići pratnja koja također mora imati svu potrebnu opremu. U mom slučaju, pratnja mi je bio brat Faris.

Na Norsemanu se inače ne obustavlja saobraćaj, nemate apsolutno nikakvu pomoć organizatora. Nema okrijepnih stanica. Morate imati svoju ekipu, svoju pratnju i prepušteni ste sami sebi. Sve što taj dan trebate imati uz sebe, sve što namjeravate pojesti i popiti, morate sami sebi organizovati“, ispričala je nakon takmičenja Neira.

Neira Odobašić bila je po struci softver inženjerka. Diplomirala je elektrotehniku. Nedavno je otvorila svoju firmu u kojoj je većinom radila za strane klijente.

Kada je govorila o budućim izazovima, Odobašić se tada prije svega nadala da će njen uspjeh potaknuti i druge, pogotovo djevojke, da budu još aktivnije.

Preporučila bih svima koji žele da naprave prvi korak, da ne oklijevaju. Može se početi s malim distancama. Često se bojimo nekih stvari jer ne znamo šta dalje. Samo je potrebno napraviti prvi korak.

Nekome je taj korak kao skok s trajekta u ledeno hladnu vodu. Ali nakon toga ne preostaje ti ništa drugo nego da se krećeš, sve do cilja koji donosi mnogo satisfakcije. U ovom svemu je potreban kontinuitet i istrajnost“, govorila je Odobašić.

Nedavno je nastupala i u Poreču gdje je utrku završila na drugom mjestu u svojoj konkurenciji.