Foto: Pixabay

U Njemačkoj na snagu stupila nova pravila za koronavirus

Novi set njemačkih pravila o koronavirusu za jesen i zimu stupio je na snagu danas dok se zemlja priprema za porast slučajeva tokom hladnijih mjeseci.

FFP2 maske obavezne su u međugradskim vozovima za osobe starije od 14 godina, dok su prije bile dovoljne hirurške maske.

S druge strane, ukinute su obveze nošenja maski u avionima, u skladu s popuštanjem u drugim zemljama EU i avioprevoznicima od ljeta, javlja Hina.

Maske obavezne u zatvorenim prostorima

FFP2 maske sada su obavezne u bolnicama, staračkim domovima i liječničkim ordinacijama.

U domovima za starije osobe i bolnicama prije ulaska potrebno je predočiti negativan test. Zaposlenici se moraju testirati nekoliko puta sedmično.

Od subote su lokalne vlasti ovlaštene uvesti obvezno nošenje maski u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, restorani i dvorane.

U školama i vrtićima može se uvesti obveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) nadalje, ako je potrebno za održavanje nastave u ličnoj nastavi.

Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlasti uvesti daljnje mjere.

Početak jesenjeg vala

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je jučer da je Njemačka već “jasno na početku jesenjeg i zimskog vala”, ali da je zemlja bolje pripremljena nego prije godinu dana.

Lothar Wieler, predsjednik agencije za kontrolu bolesti Instituta, izrazio je slične osjećaje na zajedničkoj konferenciji za medije s ministrom zdravstva.

Pozvao je na oprez i pozornost, ali je rekao i da “zapravo nije jako zabrinut”.

Lauterbach je apelovao na vlasti u 16 država da pomno prate trendove slučajeva kako bi odredili pravo vrijeme za protumjere, poput ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u firmama.

Opisao je pravila covid-19 kao posebno stroga prema europskim standardima.

Njemačka nije pametnija, nego opreznija”, rekao je odgovarajući na pitanje.