Veliki skandal potresa Veliku Britaniju: Zbog nemara u bolnicama preminulo 45 beba

Prema izvještaju objavljenom u srijedu, 45 beba koje su preminule u dvije britanske bolnice koje vodi East Kent Hospitals NHS Trust možda bi preživjelo da je njihova skrb bila na odgovorajućem nivou.

Ljekar Bill Kirkup koji je vodio službenu neovisnu istragu opisao je svoja otkrića kao “oštra” i “šokantna”.

Da se povelo računa o nacionalnim standardima, ishodi su mogli biti drugačiji kod 45 od 65 ispitanih smrti beba. Nisu slušali žene, tretiralo ih se s nepoštovanjem i to je dovelo izravno do pojedinih smrtnih slučajeva”, kazao je Kirkup, a prenio AFP.

Ljekar koji je prije sedam godina objavio slične nalaze nakon istrage smrtni beba u drugim bolnicama u sjeverozapadnoj Engleskoj, rekao je da lekcije još jednom nisu usvojene.

Tijekom perioda od deset godina odbor East Kenta je u najmanje osam slučajeva zaprimio prijave o problemima. Mogli su to ispraviti. Prvi slučaj bio je još 2010., ali nisu. U svakom slučaju pronašli su način da negiraju postojanje problema”, rekao je Kirkup.

Istraga u East Kentu pokrenta je nakon smrti djeteta pod imenom Harry Richford, koja je preminula u studenom 2017. svega sedam dana nakon što je porođena hitnim carskim rezom.

Analiza je pokazala da je beba preminula zbog sedam propusta koji predstavljaju zanemrivanje.

Ljekar Kirkup slične je podatke otkrio 2015. godine, nakon istraživanja usluga porodništva u sveučilišnim bolnicama Morecambe Bay NHS Trust.