Vila na Dedinju od 750.000 eura ponovo pod lupom: “Dodikove malverzacije tresu region”

Velelepna vila Milorada Dodika na Dedinju ponovo je pod lupom.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je na zahtjev Tužilaštva BiH prošle sedmice Srbiji – novu urgenciju u kojoj se traži dostavljanje dokumentacije o tome kako je još uvijek aktuelni član Predsedništva BiH i lider SNSD-a kupio vilu na Dedinju u Beogradu, i to za 750.000 eura.

Nova.rs. tretirala je ovo, ponovno aktualizirano pitanje.

Tužilaštvo BiH Dodika u predmetu “Pavlović banka“ sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, i on je u martu ispitan u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu.

Pored toga, sumnja se da je on kredit u pometnutoj banci ovjerio pečatom Vlade Republike Srpske, jer je u to vrijeme bio premijer Republike Srpske.

Dodik je negirao ove navode i tvrdio da je sve uradio prema zakonu i da mu sve “pakuju stranci“.

Vilu na Dedinju Dodik je kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura, a kako tvrdi, novac za kupovinu obezbijedio je iz kredita u “Pavlović banci“.

Međutim Tužilaštvo BiH navodi da je kredit podignut godinu dana nakon kupovine vile, odnosno 27. juna 2008. godine zbog čega je i pokrenuta istraga koja treba da utvrdi odakle Dodiku novac za kupovinu kuće.

Dodik ne odustaje od tvrdnji da je vila plaćena iz kredita i da za istragu kaže da je pokrenuta “iz političkih razloga“, kao i da “službenici američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice“.

Također, tvrdi da je saslušan u svojstvu svjedoka, ali su ga iz Tužilaštva demantovali navodeći da je saslušan kao osumnjičeni.

Dodik je nakon saslušanja rekao da kredit i dalje otplaćuje, a da rate plaća od plate i izdavanja pomenute vile u Beogradu.

Kredit sam otplaćivao ne samo od plate već i od izdavanja te nekretnine. Zakupnina je pokrivala ratu kredita. Kasnije sam prodao dva stana u Beogradu i taj novac djelimično iskoristio za vraćanje kredita“, rekao je Dodik, ne navodeći zašto se u njegovoj imovinskoj karti ne pominju dva stana u Beogradu koje je prodao.

Šta piše u Dodikovoj imovinskoj karti?

Prema poslednjim dostupnim podacima o imovini političara u BiH koje je objavila Izborna komisija uoči izbora 2018. godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegova supruga Snježana vlasnici su ukupno četiri nekretnine u Bosni i Hercegovini, kao i velelepne vile u Beogradu.

Pored toga, Dodikova kćerka Gorica i njen suprug vlasnici su garaže od 45 kvadrata u Beogradu. Dodikova plata na funkciji člana Predsjedništva iznosi 4.913 maraka.

Sam Dodik je vlasnik stana od 77 kvadrata u Laktašima u vrijednosti od oko 40.000 eura.

Njegova supruga Snježana vlasnica je dvije kuće, od kojih je jedna procjenjena na oko 150.000 eura.

Veći dio zemljišta kojima upravlja lider SNSD-a nalaze se u vlasništvu njegove supruge, koja je u zvaničnoj imovinskoj karti navedena kao suvlasnik ukupno četiri zemljišna posjeda u Laktašima i Gradiškoj.

Milorad Dodik posjeduje i automobil vrijedan oko 5.000 eura, dok se na ime njegove supruge vodi nešto nešto luksuznije vozilo vrijednosti oko 20.000 eura.

On je 2018. godine dao uvid i u bankarske račune, na kojima se tada nalazilo ukupno 27.000 eura.

Njegova supruga pod stavkom “kooperacija zajedničkog imanja“ ima prihode u visini oko 23.000 eura mjesečno, prenijela je Nova.rs.