Više od hiljadu građana na protestu ispred OHR-a, Nihad Aličković poslao poruku Schmidtu

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti koje organizuje neformalna grupa građana.

Razlog je nezadovoljstvo izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH koje je na dan Općih izbora nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Pristiglo je nekoliko hiljada građana, a saobraćaj je blokiran.

Nihad Aličković, jedan od organizatora protesta ispred zgrade OHR-a, kazao je za N1 kako se danas u Sarajevu “izvršava volja građana” i da je ovo nezadovoljstvo rezultata pogrešne odluke viskog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je u izbornoj noći nametnuo izmjene Izbornog zakona.

Aličković je ocijenio kako se možda i zakasnilo sa protestima, ali da će se “pokušati svim silama” uticati da Schmidta da povuče svoju odluku.

Pokušat ćemo svim silama, na svaki način da visoki predstavnik povuče svoje odluke, koje prave jedan rezervat u državi. Cementiraju etničke podjele. U slučaju da to ne uradi, onda ćemo od međunarodne zajednice Evropskog parlamenta, Brisela, Strazbura… tražit ćemo da se Schmidt smjeni i da se imenuje novi visoki predstavnik.

Protesti nisu usmjereni protiv OHR-a i visokog predstavnika, nama međunarodna zajednica treba, ali ne treba da gleda kako se provodi aparthejd i kako se uspostavlja treći entitet. To je najveća bol što građani ponovo gledaju kako međunarodna zajednica ponovo nanosi štatu Bosni i Hercegovini kao devedesetih”, poručio je.

Na pitanje reporterke N1 da prokomentariše stav kritičara protesta da to nije skup građana, nego Bošnjaka, Aličković je odbacio ovakve tvrdnje…

Ovo je skup građana BiH, ima nas iz 15 gradova. Ja znam ovdje ljude koji nisu Bošnjaci, tako da je van pameti takvo etiketiranje. Imate sada između četiri i pet hiljada građana. Ti koji su pokušali da sabotiraju protest nazivaju ga bošnjačkim. Bio je pokušaj da se otkaže protest, ja to nisam dozvolio. Ne može se igrati sa građanima”, zaključio je jedan od organizatora.

Naveo je kako će se u slučaju “potrebe za većim protestima” tražit dodatna sredstva da se organizuje dolazak ljudi i iz drugih gradova.

Aličković je na kraju komentarisao navode kako je Schmidt svojom posljednjom odlukom izašao u susret HDZ-u. Odbacio je trdnje da su Hrvati majorizovani u državi.

Godinama se nameće priča da su Hrvati majorizovani što je van pameti. Hrvatski narod nije ugrožen, znamo sa koliko samo ministarstava i sektora upravljaju.

To što je hrvatski narod sebe doveo u situaciju da je ostao mali procenat u BiH, zato što je Hrvatska ušla u EU – to je njihov problem. To će sutra možda biti problem srpskog i bošnjačkog naroda. Ovo je priča o građanskoj BiH, nedjeljivoj i cjelovitoj. Mi trebamo ukinuti dva entiteta, a ne da uspostavljamo treći”, poručio je Aličković i dodao kako podržava da se svaki građanin bori za svoja prava, ali ne na način da “radi štetu drugima”.