Vladimir Putin proglasio ratno stanje u okupiranim regijama Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas proglasio izvanredno stanje u četiri okupirane regije Ukrajine, čiju aneksiju je nedavno proglasila Moskva.

Radi se o regijama Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje, koje je Rusija anektirala.

U televizijskom obraćanju članovima svog Vijeća sigurnosti, Putin je također naložio vladi da uspostavi posebno koordinacijsko vijeće pod vodstvom premijera Mihaila Mišustina koje će raditi s ruskim regijama na jačanju ratnih napora Moskve u Ukrajini, prenosi Reuters.

Ovi potezi, gotovo osam mjeseci rata, označili su posljednju Putinovu eskalaciju u borbi protiv niza velikih poraza od strane ukrajinskih snaga od početka septembra.

Došli su istog dana kada su dužnosnici koje je Rusija postavila u Hersonu, jednoj od četiri okupirane regije, rekli civilima da napuste neka područja što je prije moguće u iščekivanju neposrednog ukrajinskog napada.

Putin je rekao da će mjere koje je naredio povećati stabilnost gospodarstva, industrije i proizvodnje u potporu onome što Rusija naziva svojom specijalnom vojnom operacijom.

Radimo na rješavanju vrlo složenih, velikih zadataka kako bismo osigurali pouzdanu budućnost za Rusiju, budućnost našeg naroda”, rekao je.