ZNG nakon izgubljenog mandata u KS: “Imaju 2,4 puta manje glasova, a dobili 4 puta više zastupnika”

Pokret Za nove generacije oglasio se saopćenjem za javnost nakon što su objavljeni konačni rezultati za Kanton Sarajevo.

Ne kriju razočarenje zbog izgubljenog jednog mandata, a za sve krive izborni model.

Za nove generacije je mlada bosanskohercegovačka politička snaga koja je uspjela u samo pet mjeseci postojanja okupiti ekipu odličnih ljudi, pripremiti ozbiljne izborne programe, ispuniti sve uvijete za sudjelovanje na izborima, sprovesti modernu, fer i poštenu kampanju, te postati parlamentarna stranka na dva nivoa vlasti.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine će nas predstavljati gospodin Zlatko Miletić, a u Skupštini Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović“, naveli su iz ove stranke.

Kako ističu, sve to je samo početak za ovu stranku, te slijedi politička borba.

Tek sada slijedi posao političke borbe za sve programske ciljeve koje smo naveli u našim dokumentima, a koje želimo realizirati u onom obimu u kojem nam je pruženo povjerenje građana.

Kako smo više puta naglasili, naša najjača snaga su ljudi koji čine ovaj tim i koji su spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi parlamentarno djelovanje, pa i izvršna vlast ako budemo dio nje“, naveli su.

Smatraju da izborni model nije dobar, te da stranka koja je zabilježila 2,4 puta manje glasova je osvojila četiri puta više mandata nego oni.

Ne možemo a da se ne osvrnemo na činjenicu da je u ovoj neravnopravnoj izbornoj utrci nedostajalo stotinjak glasova pa da u Skupštini Kantona Sarajevo dobijemo i drugu zastupnicu. Rezultati za ovu izbornu jedinicu dovoljno govore o nelogičnosti izbornoga modela koje dovode do toga da stranka koja ima manje od 2,4 puta više glasova dobije 4 puta više zastupnika.

Zanimljivo je da su takav rezultat najavljivali pojedini dužnosnici te stranke i par dana prije nego je CIK objavio zvanične rezultate. Presudna razlika je ostvarena u nikad većem broju glasova koji su došli poštom a na čije brojanje jedan cijeli dan nisu bili pušteni posmatrači našeg Pokreta, zbog, kako je navedeno, tehničke greške CIK-a“, ističu u saopćenju kojeg potpisuju koordinatori Adna Bešić, Tarik Jažić i Damir Marjanović.

Dodaju da slijede duboke analize rezultata, i upoređivanje glasova na stranici CIK-a s onima koje su zabilježili njihovi posmatrači.

No, naš Pokret ide dalje. U narednim danima ćemo dobro analizirati i usporediti brojeve glasova koje je CIK objavio sa onima koje su zabilježili naši posmatrači, i ako se uoče značajna odstupanja istih, poduzeti ćemo zakonom predviđene radnje.

Uporedo s tim pripremit ćemo se za aktivno i efikasno sudjelovanje našega pokreta u radu navedenih nivoa izvršne vlasti, ali i za razgovore oko formiranja izvršne vlasti sa potencijalnim partnerima.

Naši principi ostaju isti, naši ciljevi ostaju isti! Stoga pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da što prije završe pregovore oko formiranja izvršne vlasti na svim nivoima! Bosanci i Hercegovci, a posebno nove generacije naše domovine, nemaju vremena za bilo kakve postizborne političke smicalice i igre. Njima treba brza i efikasna vlast da ih zaštiti od izazova koji su pred svima nama“, zaključuju iz ove stranke.