ZOI’ 84 priprema novosti za skijaše, u planu je novi sistem za osnježenje i uređenje staze

Ski centar “Bjelašnica” dobija najveći sistem osnježenja u posljednih deset godina godina.

Prije nekoliko dana je potpisan ugovor u vrijednosti 11.5 miliona KM kojim će se omogućiti ugradnja pomenutog sistema.

Ugovor će se realizovati u narednih 12 mjeseci, a Bjelašnica će dobiti novih deset kilometara osnježenih staza i 55 novih topova za proizvodnju snijega.

Trenutni sistem osnježenja započet je 2009. godine, kada je napravljen sistem osnježenja u dužini jednog kilometra i kupljeno prvih pet topova.

Sistem se godinama nadograđivao i tako danas na Bjelašnici postoji osam kilometara cjevovoda, 50 topova i dva jezera zapremine 50.000 kvadratnih metara.

Kako je saopćeno iz Olimpijskog centa ZOI ’84, nadogradnja sistema je ujedno i najveći projekat osnježenja i u samo jednoj godini izgradit će se više nego što je izgrađeno u prethodnih 13 godina.

Pored ugovora za osnježenje potpisan je i ugovor za uređenje staza u vrijednosti dva miliona KM.

Radovi obuhvataju proširenje staza, drenažne sisteme, kao i humusiranje i zatravljenje kako bismo smanjili količinu kamenja na stazama, što je jedan od dugogodišnjih problema Bjelašnice.

Sistem osnježenja obuhvatit će sve staze i omogućiti značajno produženje skijaške sezone.

Osnježenje i osvjetljenje ove zone ski centra omogućit će kvalitetno skijanje u donjoj zoni, ali i sniježni pokrivač za dječije staze i sankalište, čime ćemo osigurati da i naši najmlađi korisnici imaju kvalitetan sadržaj“, saopćili su iz ZOI’ 84.