Zoran Tegeltija ponovo odbio na dnevni red staviti reformski dokument za NATO

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odbio je, ponovo, da na sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvrsti prijedloge odluka o Programu reformi BiH za 2021. i 2022. te nacrt Zakona o vanjskih poslovima Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju objavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, navodeći da uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu današnje sjednici Vijeća ministara BiH.

Komisija za saradnju sa NATO-om je predlagač Programa reformi BiH te sam ponovo zatražila da se prijedlozi, koji su napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči“, istaknula je Turković.

Također, tu je, kaže i prijedlog Zakona o vanjskim poslovima.

Riječ je o jednom od najvažnijih reformskih propisa na kojem se predano radilo i koji se dugo usaglašavao te mjesecima čeka da predložen za razmatranje. Odbijen je i materijal kojim se omogućava realizacija odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine o proširenju diplomatsko-konzularne mreže BiH.

Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije“, navela je.

Dodala je kako je Evropska komisija u posljednjem izvještaju o napretku pozitivnim ocijenila pridruživanje BiH vanjsko-političkim stavovima Unije.

Zakon o vanjskim poslovima, u tom pogledu, sistemski rješava brojna pitanja te postavlja BiH nepovratno u pravcu napretka i euroatlanskih integracija“, kazala je Turković.