“A sada spektakl” u Skupštini KS: Izetbegović poručila – “Neću iznevjeriti”

Sebija Izetbegović, dirketorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu preuzela je mandat u Skupštini Katnona Sarajevo kao zastupnica SDA.

Izetbegović se nakon preuzimanja mandata oglasila za Hayat.ba i objasnila da ne postoji sukob interesa što je direktorica KCUS-a i skupštinska zastupnica.

Zašto da se odričem mandata? Nema razloga. Tu ne postoji sukob interesa. Neću uzimati paušal za rad u Skupštini KS. Meni je glas dalo 14.724 ljudi. Ne mogu ih iznevjeriti. Mislim da sam zastupnica sa najvećim brojem glasova u ovom sazivu”, kazala je Izetbegović.

Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH, Izetbegović je kao zastupnica osvojila najveći broj glasova, a poslije nje sa nepunih 700 manje osvojila je Arijana Memić iz Naroda i pravde. Ipak najveći povjerenje birača osvojio je Semir Efendić koji je na kraju odbio mandat.

Podsjećamo, u predizbornoj kampanji Izetbegović je najavila da ukoliko bude zastupnica u Skupštini KS to će “biti spektakl i da će svi morati gledati skupštinska zasjedanja“.

Mahir Dević: “Biće ovo nestabilna koalicija”; Elvedin Okerić: “Koalicija će biti još jača”

Danas je održana konstituirajuća sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnici su dobili nove mandate nakon održanih Općih izbora, a formirana je Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo.

Ako je suditi po izjavama vladajućih i opozicije, biće ovo jako neizvjestan politički period.

Šef Kluba SDA u KS Mahir Dević rekao je kako je SDA pobjednik izbora u KS i da će Kanoton Sarajevo zadnji formirati vlast.

Ovo će biti jedan nestabilan perod i u KS i u FBiH. Kako stvari stoje, tu se neće formirati stabilna vlast. SDA je prva u KS za Skupštinu KS i dobila je najviše glasova. Kao šef Kluba nisam razgovarao o mogućim koalicijama sa nekim strankama, centala stranke vodi pregovore i ne mogu vam više informacija dati na tu temu.

Mi ne možemo blokirati rad Skupštine, a ja kažem da ako mislite da vlast može funkcionirati sa osam i devet stranaka u koaliciji, onda će to biti nestabilno“, rekao je Dević.

Elvedin Okerić koji je u prošlom mandatu bio predsjedavajući Skupštine KS kaže da nije istina da je SDA bio pobjednik u KS već Narod i Pravda, stranka iz koje Okerić dolazi.

Preko 50 posto glasova je Trojka dobila u KS. Građani KS koji ovdje žive su dali 700 hiljada glasova više u odnosu prema SDA. NiP je dobila najveći broj glasova od birača u KS. Danas smo održali konstituirajuću sjednicu Skupštine KS i komisija će za imenovanje provoditi daljnu proceduru.

NiP, SDP i Naša tranka i Marjanović sa strankom Za nove generacije imaju većinu i nastavljamo raditi dok se ne formira vlast na višem nivou i onda će možda biti još jača koalicija. NiP ima pravo na premijera KS, ali nismo insistirali na takvim ucjenama. Vodili su nas principi mjera i sporazuma.

Već su određeni sporazumi pripremljeni i za nekih desetak dana ćemo ih početi primjenjivati na mjestima gdje imamo vlast za koalicionim partnerima. Ministar finansija Čoćić je preuzeo mandat za Skupštinu i tu će biti određenih pomjeranja. Zadovoljni smo sa našim ministrima i rješavaćemo probleme. Da li će biti još zamjena, o tome nismo još govorili”, kazao je Okerić.

Ovo su svi zastupnici koji su preuzeli mandat

Prema podacima o rezultatima Općih izbora održanih 2. oktobra, Skupštinu Kantona Sarajevo će činiti sedam stranaka – Stranka demokratske akcije (SDA), Narod i Pravda (NiP), Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka za BiH (SBiH), Naša stranka (NS), Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS), Za nove generacije.

Najveći broj mandata, po sedam, osvojili su SDA i NiP i svi njihovi zastupnici će danas preuzeti certifikat.

Tako su iz SDA uvjerenje o mandatu dobiili Sebija Izetbegović, Adi Kalem, Faruk Kapidžić, Mahir Dević, Faruk Selmanović, Smiljana Viteškić i Haris Zahiragić.

Narod i pravdu će predstavljati Kemal Ademović, Aljoša Čampara, Danijela Kristić, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Rusmir Pobrić, Elvis Vreto.

Iz Stranka za BiH (SBiH) su mandate preuzeli Muamer Bandić, Admela Hodžić, Jasmin Šaljić, Fatima Smailbegović-Gavrankapetanović, a zastupnici iz SDP-a su Irfan Čengić, Davor Čičić, Igor Stojanović, Jelena Pekić.

Našu stranku predstavljat će Vildana Bešlija, Vibor Handžić, Miomirka Melank, te Nihad Uk.

U Skupštini KS koalicija Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) imat će četiri zastupnika – Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav, Vedrana Vujović, Albin Zuhrić.

Za nove generacije će imati jednog zastupnika – Damira Marjanovića.