Aktiviran narandžasti meteoalarm, olujni vjetrovi i do 85 kilometara na sat

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog jakih i olujnih udara vjetra.

Kako se navodi, puhat će jaki i olujni udari vjetra južnog i jugoistočnog smjera i to na području Hercegovine, zapada, jugozapada i centralnog područja Bosne.

Upozorenje je izdato za danas od 5 sati ujutro do 17 sati popodne.

Udari vjetra brzine 55-65 kilometara na sat, na zapadu i jugozapadu Bosne povremeno udari i do 85 kilometara na sat“, navodi se u upozorenju.

Preporuke su da budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.

Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Također, Civilna zaštita Općine Centar upozorava građane da je izdato narandžasto upozorenje na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, 22. novembra 2022. godine, u periodu od 5 sati, pa sve do 17 sati, na području Hercegovine, zapada, jugozapada i centralnog područja Bosne, očekuju se jaki i olujni udari vjetra južnog i jugoistočnog smjera.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine napominje da se radi o udarima vjetra brzine 55-65 km/h, na zapadu i jugozapadu Bosne povremeno udari i do 85 km/h.

Svjetska meteorološka organizacija preporučuje da građani budu spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar.

Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su također mogući.

Kakvo nas vrijeme očekuje do petka?

Danas će u Bosni i Hercegovini naoblačenje usloviti kišu. Jače padavine na području Hercegovine, Krajine i jugozapadne Bosne.

U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Vjetar umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno olujni udari juga se očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3 °C, na jugu zemlje do 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 11 °C, na jugu zemlje do 14 °C.

U Sarajevu oblačno. Sredinom dana se očekuje kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 1 °C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 8 °C.

Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra i za početak decembra

Prema najavama bh. meteorologa prvi dio sedmice pred nama bit će oblačan i kišovit, naručito u južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Na planinama izvjestan je snijeg i susnježica. U četvrtak (24.11.), kratotrajno razvedravanje.

Za dane vikenda novo naoblačenje pračeno kišom i pljuskovima. Temperature zraka znatno niže u odnosu na prethodnu sedmicu.

Mraz je moguć u centralnim područjima naše zemlje na Dan državnosti i za dane vikenda.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 0 °C do 6 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 8 °C. Najviše dnevne temperature između 5 °C i 11 °C, na jugu zemlje do 16 stepeni.

U posljednim danima novembra zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima.

Početkom sljedećeg mjeseca prema dostupnim podacima doći će do blagog povećanja temperature zraka, ali će se zadržati nestabilno vrijeme sa slabom kišom.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 4 °C i 10 °C u Bosni do 12 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 8 °C i 13 °C u Bosni do 15 °C u Hercegovini.