Aljoša Čampara: “Sky dovodi do visokih zvaničnika, direktor OSA-e je falsifikator diploma”

Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova, aktuelni i budući zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije, bio je gost “Polisa” na TVSA.

Samo neke od tema emisije bile su formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou, popuna Doma naroda, izmjena Izbornog zakona, sigurnosna situacija, aplikacija Sky i druge.

Apsolutno se ništa nije desilo, desile su samo katastrofalne blokade, egzodus stanovništva mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Ako ovo ostane isto, ja mislim da će se blokade i dalje dešavati.

Ova grupacija (osam stranaka) je grupacija koja je osvojila preko četiri stotine hiljada glasova, glasova građana koji su dali svoje povjerenje i mislim da nema nikakvog razloga da ova grupacija, imajući u vidu i pobjedu zajedničkog kandidata, Denisa Bećirovića, nema razloga da se ne formira vlast i na federalnom i na državnom nivou.

Kada pogledate broj zastupnika, u svakom slučaju smo jači od SDA i kao trojka i kao proširena trojka“, rekao je Čampara o koalicionom sporazumu osam stranaka.

U toku razgovora se spomenulo kako u posljednje vrijeme sa vrha SDA dolazi matrica koja govori kako je SDA istinski predstavnik Bošnjaka, što je Čampara prokomentarisao kao poražavajuće.

To je poraz za Bošnjake i poraz za Bosnu i Hercegovinu i bosanskohercegovački narod. Ukoliko Bošnjaci, kao većinski narod, koji najviše osjeća ovu zemlju na neki način, ne znam mogu li se tako izraziti, ali ukoliko on upadne u takvu matricu, onda nam se ne piše dobro. Mislim da bismo svi mi, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi, trebali malo više biti Bosanci i Hercegovci. To je ono što treba Bosni i Hercegovini“, naglasio je Čampara.

Potom se osvrnuo i na Sky aplikaciju. Kazao je kako je Sky već doveo do određenih visokih zvaničnika.

Strašno je da su policijski službenici i savjetnici nađeni na aplikaciji. Ovo je tek početak jer to je jako veliki predmet. Imamo policijske agencije koje dobro rade svoj posao kao MUP KS. To će potvrditi i međunarodni zvaničnici.

Najveći problem BiH je što su pojedinci privatizirali određene institucije i onda one kao takve ne rade za državu već za pojedinca. Evo recimo direktor OSA-e je falsifikator diploma, koji ne zna ni kupiti diplomu.

To je poražavajuće. Možete li zamisliti da u Njemačkoj, Austriji ili nekoj drugoj ozbiljnoj državi sjedi direktor obavještajne agencije sa kriminalcima i rasturivačima droge“, izjavio je Čampara u “Polisu” na TVSA.

Gost u emisiji je bio i Zukan Helez iz SDP-a, koji je rekao kako jedna od ključnih figura do kojih bi trebala dovesti aplikacija SKY je šef OSA-a Osmana Mehmedagića.

Svi znamo kojoj stranci on pripada. To je cilj i to je vrh, da dovede do ovakvih figura, pa do političara. Kriminalci su i ranije bili u zatvoru pa izađu, pa sve nanovo. Ali ove figure poput Osmice trebaju biti cilj“, rekao je Helez.