Amina Smajlović za Sarajevsku seharu: “Tužilaštvo je presudilo stranački, znamo ko sve stoji iza tužilaca”

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo danas su se oglasili o slučaju djevojčice Nadin Smajlović.

Naveli su da je tužilački tim nakon analize prikupljenih dokaza, a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio odluku da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi.

Pojasnili su da se istraga neće provoditi jer, kako kažu, u radnjama prijavljenih nisu ostvarena obilježja krivičnih djela.

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa. te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja, u timu od osam ljekara specijalista. Podnosilac prijave na ovu tužilačku odluku ima pravo pritužbe Uredu glavne kantonalne tužiteljice”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Ovu sramu odluku Tužilaštva prokomentarisala je za Sarajevsku seharu i majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović.

Ovo je druga naredba o neprovodjenju istrage po našoj prijavi protiv odgovornih u KCUS-u za odbijanje liječenja naše Nadin. Prvu ovakvu odluku je poništilo Federalno tužilaštvo i naredilo provodjenje istrage još prošle godine.

Sada je Kantonalno tužilaštvo posegnulo za naručenim nalazom vještaka iz Beograda da bi donijeli ovakvu odluku. A mi smo rekli da se izričito protivimo vještačenju medicinske dokumentacije u centrima u bivšoj SFRJ jer imamo opravdane sumnje da neće biti objektivni.

Dakle, odluka TKS je puna i pravnih i logičkih nedostataka i to će biti osnov za žalbu. Detaljnije o tome će se moći govoriti nakon detaljne pravne analize ovog dopisa.

Možda se bolje nije moglo ni očekivati od tužilaca koji već tri godine razvlače ovaj navodno ‘prioritetni’ predmet. Borbu ćemo sigurno nastaviti na višim instancama“, kazala je Amina.

Dodala je da ima opravdane sumnje da neće biti objektivni, što je, kako kaže razumljivo.

Odluka Kantonalnog tužilaštva KS je puna pravnih i logičnih nedostataka i to će biti nama osnov da uložimo žalbu. Detaljnije ću ja o tome moći govoriti nakon detaljne pravne analize ovog dopisa i mislim da nisam mogla bolje očekivati od tužilaca koji već tri godine razvlače ovaj navodno prioritetni predmet, a borbu ćemo nastaviti na višim instancama, jer sve vrijeme je glavna kantonalna tužiteljica govorila da je slučaj od prioriteta zbog javnosti, da vještače.

Međutim, oni apsolutno nisu istragu stvorili, a ne da su nešto vještačili i kako smo mi mogli iz ovog njihovog dopisa koji smo dobili, koji su analizirali Medicinski fakultet Beograda za sudsko vještačenje izgleda analizirali ljekari u Kliničkom centru Tuzla, a ne dijagnozu, ne papire i ovo što smo mi pokrenuli“, kazala je Smajlović za Sarajevsku seharu.

Kazala je da je da u državi kakvoj živi, prateći sva dešavanja vezano za Kantonalno tužilaštvo, mislila je da će biti epamtije od tužiteljice Sanele Škaljić koja se bavi maloljetnim osobama.

Međutim, opet nam je Tužilaštvo presudilo stranačko, znamo ko sve stoji iza tužilaca. Nisam nešto razočarana, imali smo nade da se nešto pokrenulo. Mi odustati nećemo, neće nas umoriti“, zaključila je Amina Smajlović.

Podsjetimo, Nadin Smajlović je djevojčica čiju je borbu za život i pravo na liječenje pratila cijena Bosna i Hercegovina, a sredinom novembra prošle godine, njeno zdravstveno stanje se pogoršalo nakon čega je morala krenuti na put za Tursku.

Otac Nadin Smajlović prijetio je ljekaru gasnim pištoljem jer KCUS nije htio odobriti njeno izmještanje u Tursku, protiv oca je podnesena krivična prijava, a ljekari KCUS-a su odbili liječiti djevojčicu od tuberkuloze, zbog čega je održano nekoliko protesta.

Zbog odbijanja liječenja i odobrenja premještanja, roditelji su protiv odgovornih na sarajevskoj klinici podnijeli krivičnu prijavu.

Ipak, na svu sreću, djevojčica Nadin se uspjela izliječiti u Turskoj.

Inače, vrijedi i napomenuti da su u dva navrata Ombudsmeni za ljudska prava odlučili da su djevojčici Nadin uskraćena ljudska prava.