Bećirović o kupovini vozila i namještaja: “To neću uraditi ni kada stupim na dužnost”

Nakon što je Capital danas objavio da će novi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine odmah svoj mandat započeti u novim vozilima oglasio se i novoizabrani član Predsjedništva Denis Bećirović.

Capital je, podsjetimo, naveo da je generalni sekretar ove institucije Zoran Đerić prije nekoliko dana promijenio plan javnih nabavki za ovu godinu i naručio tri automobila vrijedna 285.000 KM.

Želim najoštrije osuditi neistinitu i zlonamjernu informaciju koju su prenijeli pojedini mediji da je jedna od prvih odluka novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine nabavka novih vozila i namještaja.

Besmisao i kontradikcije u vijesti su vidljivi već po iščitavanju prve rečenice iz teksta, koja pokazuje da je notorna laž naslov da su prve ‘državničke’ odluke Predsjedništva nove limuzine i namještaj.

Podsjećam da tek u srijedu, 16. novembra, novoizabrani članovi Predsjedništva BiH polažu zakletvu kada će službeno biti inaugurisani. Tek od 17. novembra ćemo započeti sa obnašanjem dužnosti”, kazao je Bećirović.

Dalje pojašanjva da upravo zbog toga nije mogao donijeti odluku o nabavci novih vozila.

Niti o imam namjeru učiniti za vrijeme trajanja moga mandata. Žalosno je da pojedini mediji, u želji za senzacionalizmom ili iz drugih nečasnih razloga, posežu za objavljivanjem vijesti koja se kosi sa logikom i zdravim razumom.

Iz sadržaja vijesti je vidljivo da se radi o odluci iz prethodnog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na tu odluku ni na koji način nisam mogao uticati niti je spriječiti. Spočitavanje nabavki novih vozila novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a samim tim i meni lično, bezočna je manipulacija i laž”, zaključio je Bećirović.

Capital je danas pojasnio kakve automobile su navodno članovi Predsjedništva BiH tražili, tačnije, sa kakvom opremom te je navedeno da najskuplji model vozila košta 150.000 KM, dok su druga dva jeftinija i koštaju 70.000 KM, odnosno, 65.000 KM.

Moraju da posjeduju pogon na sva četiri točka, kožni mjenjač, sistem elektronske kontrole pritiska u gumama, parking senzore.

Pored vozila, naručene su i nove stilske stolice čija je procijenjena vrijednost blizu 70.000 maraka.

Stolica mora da bude izrađena od visoko kvalitetnog hrastovog drveta, a naslon da bude bogato stilski ukrašen i izrezbaren.

Prednje noge su stilske, blago izvijene prema naprijed sa rezbarenim ukrasima na samom vrhu. Sjedište da je presvučeno platnom otpornim na habanje”, stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Budućim članovima Predsjedništva BiH stiže i novi kancelarijski namještaj za koji će biti izdvojeno dodatnih 68.000 KM.

Biće kupljeni novi ormari, vitrine, radni stolovi, fotelje.