Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Danas pretežno oblačno vrijeme, temperature niže nego prethodnih dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 07 sati iznosile su: Bjelašnica -7 stepeni, Sokolac -4, Livno -3, Ivan Sedlo i Srebrenica -2, Grude i Sarajevo -1, Bijeljina, Široki Brijeg i Zenica 0, Bugojno, Drvar, Gradačac, Stolac, Tuzla i Zvornik 1, Doboj i Jajce 2, Banja Luka, Prijedor i Sanski Most 4, Mostar i Trebinje 5, Neum 7 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla ili sumaglica.

U večernjim satima na krajnjem sjeverozapadu Bosne je lokalno moguća slaba kiša, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 4 stepena.

Ni za danas nema aktivnih upozorenja na vremenske neprilike.

I narednih dana blagi mrazevi

Sutra, u srijedu, također pretežno oblačno vrijeme. U istočnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne povremeno je moguća slaba kiša, a u višim područjima slab snijeg.

Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu do 6, a najviša dnevna od 2 do 7, na jugu od 8 do 12 stepeni.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje se očekuje slaba kiša, a u višim područjima susnježica ili slab snijeg. Padavine poslije podne i tokom noći.

Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu do 12 stepeni.

U petak pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U višim područjima se očekuje slab snijeg. Tokom dana, u većem dijelu zemlje, prestanak padavina.

Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu do 8, a najivša dnevna od 3 do 8, na jugu do 12 stepeni.

Objavljeni izgledi vremena, kada možemo očekivati snijeg u gradovima?

Nakon stabilnog i suhog vikenda, sedmica koja je ispred nas počela je u sličnom tonu.

Od utorka na prostoru Bosne i Hercegovine preovladavat će nestabilno vrijeme sa slabim padavinama. Padavine u nižim predjelima bit će u obliku kiše, a susnježica i snijeg očekuje se u planinskim područjima.

Nestabilno vrijeme sa padavinama zadržat će se do kraja ove radne sedmice. Za dane vikenda preovladavat će stabilno vrijeme, bez padavina.

Temperature zraka primjerene za ovo doba godine. U Bosni su u jutarnjim satima mogući slabi mrazevi, naručito na višim područjima.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -3 °C do 3 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 6 °C. Najviše dnevne temperature između 2 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 12 stepeni.

U periodu od 05.12. do kraja prognoznog perioda prema trenutnim prognostičkim materijalima prognozira se nestabilno vrijeme pretežno sa kišom.

Izgledi za snijeg su mali uključujući i planinska područja. Temperature zraka veće u odnosu na dane pred nama.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 4 °C i 10 °C u Bosni do 13 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 9 °C i 14 °C u Bosni do 16 °C u Hercegovini.