Dodiku za apsolutnu vlast fale dvije stvari, a tražit će ih od utorka

Novoizabrani predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istakao je da nakon polaganja zakletve u utorak, 15. novembra planira da organizuje sastanke sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija, od kojih “očekuje da se izjasne da li žele da budu dio široke koalicije kako bi obezbijedili dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini RS”.

Podsjetimo, koalicija okupljena oko SNSD-a (SNSD, DEMOS, SP, NPS, US) na izborima za NSRS osvojila je 46 mandata, a za dvotrećinsku većinu potrebno je 56 zastupnika.

Dodik je na Instagramu napisao da formiranje vlasti na osnovu izbornih rezultata u RS počinje u utorak, 15. novembra održavanjem konstitutivne sjednice NSRS, na kojoj će položiti zakletvu kao predsjednik RS.

Naš cilj je brzo formiranje stabilne vlasti kako bismo nastavili da radimo na prioritetnim ekonomskim pitanjima koja nas opterećuju i koja zahtijevaju adekvatan odgovor institucija RS. Očekujem da se okupimo oko RS i time pokažemo njenu snagu i da zajedno radimo na očuvanju nacionalnih interesa i stvaranju boljih uslova za život našeg naroda“, naveo je Dodik.

On je dodao da želi jačanje odnosa sa prijateljima u regionu i svijetu i da realizuju projekte koje su ranije definisali kao strateški značajne.

Na tome ću raditi u narednom periodu“, poručio je Dodik.

Ranije je Dodik iznio ponudu vezanu za izbor delegata u Dom naroda iz reda srpskog naroda, što je druga ključna stvar koja mu trenutno nedostaje za apsolutnu kontrolu vlasti, ovaj put na nivou države BiH.

Ukoliko DNS i SPS, ali i Država, podrže da SNSD ima 4/5 delegata u Domu naroda BiH, moguće im je učešće u vlasti, razgovaraće se”, poručio je Dodik.

Spomenuta tri parlamentarna subjekta imaju zajedno 12 zastupnika u NSRS.

SDA je, podsjećamo, u prošlom mandatu omogućila Dodiku da ima četiri i pet zastupnika u Domu naroda BiH, što se pokazalo kao katastrofalna greška.

Također, nakon što mu je SDA dala kontrolu nad državnim Domom naroda, Dodik je kadrove te stranke razriješio sa svih pozicija na entitetskom nivou gdje to bilo moguće napraviti.

Sastanak delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a trebalo bi da bude održan krajem naredne sedmice u Mostaru.

Na sastanku će biti riječi o formiranju vlasti na nivou BiH, prenijela je agencija Srna.