Faruk Hadžić: “Cijene u marketima su strašne, smanjenje doprinosa političarima bi trebao biti najveći patriotski čin”

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić osvrnuo se na društvenim mrežama na trenutne cijene na bh. tržištu i uputio apel političkim partijama.

Cijene u marketima je opisao kao “strašne”, te dodao da svako poskupljenje smanjuje realna primanja građana.

Cijene u marketima su u najmanju ruku strašne za većinu proizvoda, pogotovo mliječnih. Bilo koje povećanja cijena smanjuje realnu platu, penziju i svako drugo primanje. To što je nešto nominalno povećano, ne znači da je i dovoljno kako bi se pratio rast cijena”, napisao je Hadžić.

Hadžić naglašava da je potrebno odmah dio viška prikupljenih poreza usmjeriti u povećanje neto plata radnika kroz niže doprinose.

Ako bi do toga došlo, neto plate bi se povećale, a time i realne plate, dok bi se bruto plate zadržale na istom nivou”, objašnjava Hadžić.

Ovo je vrlo bitno za poslodavce, jer ako se zadrži nivo bruto plata (ukupni trošak po jednom radniku), a poveća neto plata, usporava se rast cijena, a time inflacija, jer svaki dodatni trošak povećanja plata radnika ne bi se prenio na nove veće cijene proizvoda i usluga, smatra analitičar.

Ovo je apel prema svim političkim partijama, bez obzira ko će činiti većinu u FBiH, da prva mjera bude smanjenje stope doprinosa, barem na 31 posto iznosa bruto plate, a kasnije i na 25%. Time činite najveći mogući patriotski čin prema građanima ove zemlje”, zaključuje Hadžić.