Foto/ Pogledajte posljedice velikog požara na Širokači

Prije dvije noći veliki požar zahvatio je dvije kuće i jedan automobil u sarajevskom naselju Širokača.

Sarajevska policija objavila je detalje kako je došlo do požara.

Naime, požar je počeo na automobilu marke VW Touran koji je bio parkiran u garaži, a onda se proširio na dvije porodične kuće.

Srećom povrijeđenih osoba nije bilo, ali je na automobilu i kućama nastava velika materijalna šteta.

Dalje iz MUP-a navode i da je poznat uzrok požara.

Dana 05.11.2022. godine u 19:05 sati obaviještena je dežurna služba PU Stari Grad da je u ul. Harbina, područje općine Stari Grad Sarajevo, došlo do požara na putničkom motornom vozilu marke VW Touran, reg. oznaka T65-A-084, vlasništvo B. M., a koji se potom proširio na dvije porodične kuće vlasništvo B. M. i M. S. iz Sarajeva.

Dolaskom na lice mjesta policijski službenici su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je požar lokalizovan u 19:50 sati od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom je na vozilu i objektim nastala materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, uz angažman sudskog vještaka PPZ struke.

Preliminarnim nalazom je utvrđeno da je do požara došlo usljed kratkog spoja na instalacijama pomenutog vozila. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja“, navode iz MUP-a KS.

Jučer je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić posjetio naselje Širokača gdje je došlo do požara na objektima koji su u vlasništvu Mehe Beriše i Seje Makote, u ulici Harbina.

Načelnik Hadžibajrić je posjetio obje porodice kojima su sinoć u požaru stradali garaža, automobil i krov, a osim materijalne štete, na svu sreću, nije bilo stradalih.

Prema onome što su ovi građani ispričali požar se veoma brzo proširio jer su se u garaži nalazille četiri tone peleta koje je vatra odmah zahvatila.

Komšija Sejo Magoda je prvi uočio dim iz garaže.

Sa prozora sam vidio dim, sišao sam na ulicu, pogledao kroz garažna vrata i vidio da auto gori. Nisam stigao ni pozvati pomoć, a već se začula manja eksplozija i požar se proširio na grede. Komšije i ja smo odmah pritekli u pomoć da gasimo, ali kada je vatra došla do peleta, to se više nije moglo kontrolisati“, izjavio je Magoda kojem je u požaru uništen dio krova porodične kuće koja se nalazi uz garažu.

Meho Beriša sa suprugom je bio u kući kad je izbio požar.

Auto je bio ugašen, ranije tog dana sam ga vozio i sve je bilo u redu. Sva sreća da niko nije povrijeđen. Načelnik Hadžibajrić nam je obećao pomoći i hvala mu što je danas došao na lice mjesta da popriča sa nama“, kazao je Beriša, te dodao da mu je najteže što je u požaru ostao bez peleta, a zima dolazi.

U ovakvim situacijama je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, a materijalna šteta se uvijek može nadoknaditi. Naći ćemo načina kako da pomognemo ovim ljudima i da vidimo kako prvo sanirati kuću, da ljudi mogu normalno živjeti. Četvrtina krova je u potpunosti uništena i mora se brzo reagovati da ne bi došlo do daljeg propadanja.

Nećemo ih ostaviti nezbrinute, bliži se zima i moramo brzo djelovati. Već sutra ćemo održati sastanak i naći najbolje rješenje“, najavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da ova lokalna zajednica brine o svojim građanima, te da u nesrećama poput ove građani uvijek mogu računati na pomoć i podršku.

Početkom juna ove godine, u ulici Žepa došlo je do požara na stambenom objektu u kojem je boravila 86-ogodišnja Arifa Užičanin. Nasreću, Arifa je prošla bez povreda, ali je nastala velika materijalna šteta. Općina Stari Grad je finansirala ugradnju novog krova na ovom objektu.