Foto/ Pretražuje se jezero u Mostaru zbog masovne grobnice

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše predistražne radnje u jezeru na lokalitetu Vihovići u Mostaru u potrazi za masovnom grobnicom za koju se pretpostavlja da sadrži od 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tokom 1993. godine.

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnila da se radi o predistražnim radnjama u kojim učestvuju alpinistički i ronilački tim SIPA-e.

Pretražuje se jezero na ovom lokalitetu za koje vjerujemo da skriva masovnu grobnicu. Pretpostavljamo, prema informacijama pouzdanih svjedoka koji su ustvrdili takvu činjenicu, da se ovdje nalazi masovna grobnica sa 80 do 100 žrtava protekloga rata koje su u Mostaru ubijene 1993. godine, dovezene i ubačene u ovo jezero“, kaže Fazlić, te pojašnjava da se radi o vještačkom jezeru čije je dno potrebno detaljno pretražiti.

Ona dodaje da se na području Mostara traga za 202 osobe, od čega su 154 građani Mostara, dok je do danas na području ovog grada – iz više masovnih i pojedinačnih grobnica – ekshumirano 456 osoba.

Foto: INO BiH
Foto: INO BiH

U mrtvačnici gradskog groblja “Sutina” u Mostaru smješteni su posmrtni ostaci tijela 143 NN osobe, dodala je Fazlić, kao i da se traga za još 570 osoba na području Hercegovine.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta, Mujo Hadžiomerović, na konferenciji za novinare je istakao da se u BiH još uvijek traga za 7.500 osoba, a da su predistražne radnje na ovom lokalitetu započele jučer.

Ostali su nam teži slučajevi, među njima i ovo jezero i zaista je došlo vrijeme. Dakle, one informacije koje smo imali i mnogo ranije, provjeravali smo i došli smo u jedan momenat gdje nam se otvorio prostor da to i uradimo. Zahvaljujući roniocima SIPA-e, koji su ovdje u Mostaru, pretražit ćemo i otkloniti dilemu koju imamo u vezi s ovom lokacijom“, kazao je on.

Fazlić napominje da će se narednih dana nastaviti aktivnosti i dodatne istrage, kako bi se što detaljnije provjerilo postojanje masovne grobnice, ali i da će uposlenici Policijske uprave Mostar raditi ekshumacije i na području Konjica, Gacka, Nevesinja, Drežnice, a do kraja godine i Tomislav-Grada.