Foto/ Zgrade u blizini glavnog stadiona u Kataru u bojama zastave BiH

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, večeras su dvije popularne zgrade u Lusailu, jednom od najznačajnijih dijelova Dohe, osvijetljene u bojama zastave Bosne i Hercegovine i Države Katar, uz čestitke upućene Bosni i Hercegovini povodom jednog od najznačajnijih državnih praznika.

Iako su oči cijelog svijeta posljednjih dana i sedmica usmjerene prema Kataru, gdje se održava FIFA Svjetsko prvenstvo, po prvi puta na Bliskom istoku, ova država Arapskog zaljeva ne zaboravlja svoje prijatelje, što država Bosna i Hercegovina svakako jeste”, saopštili su iz udruženja Bosna Qatar.

Foto: Udruženje Bosna – Qatar
Foto: Udruženje Bosna – Qatar

Naglašavaju kako se zgrade nalaze u blizini stadiona gdje će 18. decembra odigrati finale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Gesta Države Katar je značajnija ako se ima u vidu da ovo mjesto za Katarane ima poseban značaj. Naime, to je bio dom Muhameda Al-Thanija, prvog vladara Katara.

Inače, ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Sultan bin Ali Al-Khater, danas je također, a povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio je svim građanima najiskrenije čestitke.

Izražavajući duboko poštovanje prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ambasador Al-Khater je čestitku uputio i na bosanskom jeziku”, dodali su iz spomenutog udruženja.

Država Katar i Bosna i Hercegovina će početkom 2023. godine, tačnije 22. januara, obilježiti 30. godišnjicu uspostave bilateralnih odnosa.