Hrvatskim novinarima oduzete kamere: “Naša birokratije je Formula 1 za Katar”

Hrvatske televizijske kuće RTL i Nova TV također su nisu dobro provele po slijetanju u Katar gdje u nedjelju počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Tamošnji službenici u organizaciji odmah oduzeli kamere.

Da je lako, ne bi nas zapalo, tako se kaže. Ako ste ikad sumnjali u sporost ili brzinu hrvatske birokratije, dođite u Katar. Naša je birokratija Formula 1 za Katarce. Naši se producenti već mjesecima ubijaju od posla, 500 mailova i zahtjeva su poslali…

Izađemo mi iz aviona, odmah nam oduzmu kameru. Tako i Nijemcima i Nizozemcima, a zašto? Fali jedan papir, a koji, ne znaju ni oni“, javio se poznati novinar Vlado Boban za Novu TV.

I novinaru Marko Vargeku sa RTL-a je odmah po izlasku iz aviona oduzeta kamera.

Moram reći, barem je to naše iskustvo, organizacija, za sada, nije baš blistava. Puno smo puta danas poljubili vrata u procesu dobivanja akreditacija, jednostavno nije uigrano na neki način. Volonteri daju krive informacije, poluinformacije, šalju na krive lokacije, puno vremena provodite u taksiju i na krivim mjestima.

Godine 2015. sam proveo ovdje za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva, bili su isti problemi, očekivao sam, sedam godina kasnije, da će se situacija malo promijeniti“, javio se Marko Vargek za RTL televiziju kojoj je odmah po izlasku iz aviona oduzeta kamera.

Podsjetimo, identičan problem imali su i danski novinari.

Inače, selekcija Hrvatske će prvi nastup u Kataru imati 23. novembra protiv reprezentacije Maroka, koju je na Mundijal odveo Vahid Halilhodžić, ali zbog neslaganja sa prvim zvijezdama tima bh. stručnjak je napustio klupu afričke reprezentacije.

U grupi sa “Vatrenim” su još Belgija i Kanada.