I narednih dana povećana zagađenost zraka u Sarajevu, objavljene preporuke stanovništvu

U narednim danima se mogu očekivati epizode povećane zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, a posebno u popodnevnim i noćnim satima, zbog čega se osjetljivim kategorijama stanovništva preporučuje da izbjegavaju boravak na otvorenom.

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Zavoda za javno zdravstvo KS navode da je tokom posljednja dva dana primjetno očekivano, postepeno pogoršavanje stanja kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, a naročito u područjima koja pokrivaju automatske mjerne stanice Ilijaš, Vogošća i Otoka.

Ostale mjerne stanice, na lokalitetima Vijećnice i Hadžića, povremeno bilježe prekoračenja zagađujućih materija.

Izuzetno osjetljivim kategorijama stanovništva, a prije svega hroničnim plućnim bolesnicima, srčanim bolesnicima koji ne koriste pravilno i pravovremeno terapiju, osobama sklonim težim alergijskim reakcijama preporuka je da izbjegavaju boravak na otvorenom u zonama ispod 700 metara nadmorske visine, ali i starijoj populaciji, trudnicama, mlađoj djeci, te hroničnim stabilnim bolesnicima.

Preporuke za opštu populaciju su da skrate boravak, te izbjegavaju dugotrajan napor i rekreativne aktivnosti na otvorenom. Ukoliko građani planiraju boraviti vani u gradskoj zoni i na područjima Ilijaša, Hadžića, Ilidže i Vogošće za direktnu zaštitu od zagađujućih materija u zraku mogu koristiti maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima.

Svakako se preporučuje i boravak u prirodnom ambijentu planina u okruženju”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo.

Prema indeksiranju posljednja dva dana, kvalitet zraka se ocjenjuje kao umjeren. U područjima mjerenja, indeks se kreće u rasponu od 55 do 98 za tekući dan.

Usljed slabog vjetra dolazi do nakupljanja čestica prašine PM10 u kotlinskim dijelovima.

Meteorološke prilike u kotlinskim dijelovima Kantona Sarajevo je u proteklom periodu karakterisalo povremeno prisustvo veoma niske temperature inverzije koje je uzrokovalo značajne oscilacije u kvalitetu zraka i izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija.

Prilikom ovakvih meteoroloških pojava, emisije iz izvora zagađenja u Kantonu Sarajevo se zadržavaju u niskom pojasu od 80-150m iznad zemlje i uzrokuju brzo i lokalno nakupljanje zagađujućih materija u zraku.

U pojedinim dijelovima dana, a usljed sunčevog zračenja se ovaj sloj podiže na veće visine gdje, uz pojave visinskih vjetrova, dolazi do njegovog razbijanja i poboljšanja kvaliteta zraka. Ovakva stanja prizemnog sloja nisu dogoročnog karaktera, te ne dolazi do višednevnih nakupljanja štetnih materija ispod inverznog sloja kao što se to dešavalo u prethodnim godinama”, pojašnjeno je.

Prema odredbama važećeg Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo nisu ispunjeni uslovi za proglašenje epizode Pripravnost, kao i primjenu propisanih interventnih mjera.