Izdato upozorenje za moguće izlijevanje rijeka u BiH

U Bosni i Hercegovini danas preovladava pretežno oblačno vrijeme, a više padavina se očekuje tokom noći na subotu.

U subotu se očekuje oblačno vrijeme s kišom. U večernjim satima na vrhovima planina je moguć slab snijeg.

Očekivana količina padavina u većem dijelu zemlje između 15 i 30, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Jutarnja temperatura od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 8 do 13, na jugu do 16 stepeni.

U nedjelju u Bosni oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. U Hercegovini jutro oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana.

Jutarnja temperatura od 4 do 9, na jugu do 13, a dnevna od 7 do 12, u Hercegovini od 14 do 18 stepeni.

Upozorenje o blagom porastu vodostaja

Na većini hidroloških stanica prognozira se blagi porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH. Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području gornjeg toka rijeke Vrbas i gornjeg toka rijeke Lašve, saopštili su danas iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Iz ove agencije su sugerisali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara je preporučen pojačan oprez.

Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra.