Joe Biden pobjesnio na Zelenskog: “Pokaži malo zahvalnosti i poštovanja”

Američki predsjednik Joe Biden je jedva uspio završiti rečenicu dok je govorio predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kako je upravo dao “zeleno svjetlo” za još jednu milijardu dolara vojne pomoći.

Tada je ukrajinski predsjednik počeo nabrajati svu dodatnu pomoć koja mu je potrebna, a koju nije dobio.

Kako javlja NBC, Biden je tada izgubio živce.

Taj telefonski razgovor između dvojice čelnika je bio različit od prethodnih, tvrde četiri osobe upoznate s pozivom.

Rekao je podižući glas da je američki narod bio prilično velikodušan, a njegova administracija i američka vojska naporno su radili kako bi pomogli Ukrajini te da bi Zelenski mogao da pokaže malo više zahvalnosti, kažu izvori.

Zvaničnici administracije američkog predsjednika kažu da se odnos Bidena i Zelenskog od telefonskog razgovora samo poboljšao, budući da je Zelenski dao izjavu u kojoj je pohvalio SAD zbog njihove velikodušne pomoći.

No, ovaj sukob odražava Bidenovu ranu svijest da bi i kongresna i javna podrška slanju milijardi dolara Ukrajini mogla početi da kopni.

To se događa upravo u trenutku kada se Biden priprema da zatraži od Kongresa da izdvoji još više novca za Ukrajinu, navodi NBC. Biden se, naime, suočava s otporom nekih republikanaca i demokrata koji nisu bili prisutni kada je Kongres odobrio prethodna sredstva za Ukrajinu, prenosi Jutarnji list.