Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Konaković poslao poruku Sebiji i Senadu Sariću: “Kad neko falsifikuje javnu ispravu čini ozbiljno krivično djelo”

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković oglasio se na Twitteru, što je bilo i očekivano nakon informacije da se pod brojem dosjea u Upisnom listu Sebije Izetbegović nalazi druga osoba.

Njegova objava privukla je mnogo pažnje na društvenim mrežama, a Konaković je imao poruku i za Sebiju i za dr. Senada Sarića čiji je dosje pod navedenim brojem.

Kad neko falsifikuje javnu ispravu čini ozbiljno krivično djelo. Kad mu neko poslije učinjenog djela pomaže da zataška ili lažira, saučesnik je u činjenju krivičnog djela.

Za saučesnike su propisane kazne jednake onim za počinioca. Zato je važno neovisno pravosuđe“, napisao je Konaković na Twitteru.

Nizali su se i komentari na objavu Konakovića.

Jeste Dino, upravo tako, ali u normalnoj državi. To u Bosni ne vrijedi za političare. To smo vidjeli na 1.000 slučajeva.

Poručujem narodu da napusti Bosnu i Hercegovinu jer tu nikad neće biti bolje… Znači apsolutno nikad“, je samo jedan od komentara na Konakovićevu objavu.

Nije osoba iz ovog komentara jedina koja u posljednje vrijeme smatra da svi treba da napuste ovu državu, a i oni koji su govorili da nikada neće otići iz svoje domovine promijenili su mišljenja nakon odluke i presude u slučajevima djevojčine Nadin Smajlović, odnosno slučaju Dženana Memića.

Ko je dr. Senad Sarić pod čijim brojem dosjea se vodi Sebija Izetbegović, šta piše u nalazu inspektora?

Senad Sarić ime je ljekara pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi Sebije Izetbegović.

Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove prilikom posljednjeg nadzora na ovom fakultetu.

Jučer ujutru su objavili i šokantne nove nalaze inspekcije koji su utvrđeni prošle sedmice.

Naime, pod brojem dosjea 836, koji je napisan olovkom na Upisnom listu Sebije Izetbegović, vodi se Senad Sarić.

Ovako to inspektori navode u nalazu:

Neposrednim opažanjem prethodno navedenih Matičnih knjiga, od strane inspektora, utvrđeno je da u Matičnoj knjizi I od rednog broja 723 koji počinje sa datumom upisa 03.01.1990. godine do rednog broja 907 odnosno do kraja Matične knjige koji završava školske 1996/97. godine, nije upisana Izetbegović Sebija.

Pod rednim brojem 836 (broj dosjea koji je naznačen grafitnom olovkom na Listu o prijavi za Sebiju Izetbegović) upisan je Sarić Senad sa datumom upisa 04.02.1992. godine, dok u Matičnoj knjizi II također nije upisana Izetbegović Sebija.

Neposrednim opažanjem inspektori utvrđuju da su Matične knjige vođene neuredno i nepotpuno“.

U njegovoj biografiji navodi se da je rođen u Mostaru gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju „A. Šantić“.

Nakon toga upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu. Specijalistički staž u cijelosti obavio u periodu 1989/92. po tadašnjem programu.

Zbog rata, specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva položio je 1996. godine, na Univerzitetskom medicinskom centru u Sarajevu.

Godine 2011. stekao je zvanje magistra nauke na odbrani magistarske teme iz reproduktivne medicine “Korelacija laparotomije i laparoskopije u liječenju tubarnog faktora ženske neplodnosti“ pred komisijom UMC u Sarajevu.

U aprilu 1998. godine je osnovao privatnu specijalističku ordinaciju, koja je prerasla u multidisciplinarnu polikliničku ustanovu “Arbor vitae dr Sarić“.