Meta otpušta veliki broj osoblja, bez posla ostaje čak 11.000 ljudi

Kompanija Meta, u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhattsApp, počela je danas da otpušta radnike.

Oko 11.000 radnika, odnosno oko 13 posto od ukupnog broja zaposlenih, dobit će otkaz.

To je najznačajnije smanjenje radnih mjesta u historiji te kompanije.

Želim da preuzmem odgovornost za ove odluke i za to kako smo došli ovdje. Znam da je ovo teško za sve, a posebno mi je žao onih koji su pogođeni“, napisao je vlasnik i osnivač Mete Mark Zuckerberg u pismu koje je upustio zaposlenima.

Dan prije nego što su otpuštanja počela, Zuckerberg se sastao sa rukovodiocima kako bi razgovarali o otkazima, piše “New York Times” pozivajući se na dvije osobe koje su bile prisutne na pomenutom sastanku.

Jedna od tih osoba rekla je za američki list da je izvršni direktor preuzeo odgovornost za smanjenja broja zaposlenih, rekavši da se njegova kompanija prebrzo povećala, piše nova.rs.

Takođe, Meta je otkazala planove putovanja za zaposlene kako bi osigurala da budu na raspolaganju za sastanke sa menadžerima, ako njihov tim bude pogođen otpuštanjima, reklo je još troje ljudi.

Meta je krajem septembra imala 87.314 zaposlenih, što je najveći broj radnika u historiji Mete.

U jednom trenutku prošle godine, Meta je bila procijenjena na milijardu dolara vrijednosti, ali tokom ove godine počeli su finansijski problemi za Metu koji su kulminirali otpuštanjima.

U julu, Zuckerberg je upozorio zaposlene da kompanija doživljava “jedan od najgorih padova koje smo vidjeli u novijoj historiji“ i u septembru je najavio zamrzavanje zapošljavanja.

Prošlog mjeseca je upozorio da će “timovi ostati stabilni ili će se smanjiti tokom sljedeće godine“ i dodao je da će kompanija “završiti 2023. godinu otprilike iste veličine ili čak nešto manja organizacija nego što je danas“.