Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra i za početak decembra

Prema najavama bh. meteorologa prvi dio sedmice pred nama bit će oblačan i kišovit, naručito u južnim i jugozapadnim područjima Bosne i Hercegovine.

Na planinama izvjestan je snijeg i susnježica. U četvrtak (24.11.), kratotrajno razvedravanje.

Za dane vikenda novo naoblačenje pračeno kišom i pljuskovima. Temperature zraka znatno niže u odnosu na prethodnu sedmicu.

Mraz je moguć u centralnim područjima naše zemlje na Dan državnosti i za dane vikenda.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 0 °C do 6 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 8 °C. Najviše dnevne temperature između 5 °C i 11 °C, na jugu zemlje do 16 stepeni.

U posljednim danima novembra zadržat će se nestabilno vrijeme sa kišom u nižim i snijegom u višim područjima.

Početkom sljedećeg mjeseca prema dostupnim podacima doći će do blagog povećanja temperature zraka, ali će se zadržati nestabilno vrijeme sa slabom kišom.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 4 °C i 10 °C u Bosni do 12 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 8 °C i 13 °C u Bosni do 15 °C u Hercegovini.

Kakvo nas vrijeme očekuje do petka?

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme.

U većem dijelu Bosne pada kiša, lokalno i u Hercegovini. Na planinama pada i snijeg.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bjelašnica -6; Ivan Sedlo 0; Sokolac i Srebrenica 1; Bihać, Bugojno, Drvar, Livno i Sarajevo 3; Jajce i Tuzla 4; Bijeljina, Gradačac, Prijedor, Sanski Most, Zenica i Zvornik 5; Banja Luka i Doboj 6; Grude i Široki Brijeg 7; Stolac i Trebinje 8; Mostar i Neum 10°C.

Danas u Bosni i Hercegovini prije podne oblačno vrijeme sa slabom kišom. Na planinama će padati snijeg.  U drugom dijelu dana prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti sa zapada prema istoku zemlje, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab sjevernog smjera. Od poslijepodnevnih sati vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9 °C, na jugu do 14 °C.

U Sarajevu oblačno sa slabom kišom prije podne. Najviša dnevna temperatura zraka oko 5 °C.

Za danas nema posebnih upozorenja za vremenske neprilike u Bosni i Hercegovini.

Ni narednih dana neće se mijenjati vremenske prilike, te idemo u prvi ovosezonski minus na temperaturnim skalama.

Tako će sutra, u utorak, također biti oblačno vrijeme sa kišom. Intenzivnije padavine u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 8 do 12, na jugu do 16 °C.

U srijedu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Na planinana sa snijegom. Prije podne padavine u Hercegovini, u zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Poslije podne i dio u noći u većerm dijelu zemlje.

Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 °C.

U četvrtak pretežno oblačno uz djelimično razvedravanje tokom dana. U jutarnjim satima slabe padavine na istoku Bosne.

Jutarnja temperatura od -1 do 5, na jugu do 9, a dnevna od 4 do 10, na jugu do 15 °C.