Ministar Avdić najoštrije osudio vandalski čin oštećenja ulaza u SPKD “Prosvjeta” Sarajevo

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, u ime Ministarstva kojeg predvodi, najoštrije osuđuje vandalski čin kojim je prije nekoliko noći, od strane nepoznatih lica, oštećen ulaz u zgradu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Sarajevo.

Tom prilikom uništene ploče na kojima je na oba zvanična pisma u Bosni i Hercegovini bilo ispisano ime ovog društva, te naziv Prosvjetine biblioteke.

I mi podsjećamo javnost da je sama zgrada, koja je izgrađena 1912. godine, bosanskohercegovački nacionalni spomenik, kao i da je nedavno obnovljena i otvorena biblioteka jedna od najstarijih javnih biblioteka u Sarajevu i BiH, koja je u prošlosti služila svim stanovnicima Sarajeva i BiH, te bila mjesto susreta, prosvjećivanja i promocije kulture.

Lično, a i u ime institucije koju predstavljam, očekujem od nadležnih institucija pronalazak i adekvatno kažnjavanje izvršioca ili više njih. Nadam se da je ovaj vandalski čin, u stvari, čin neodgovornih pojedinaca. Radu SPKD ‘Prosvjeta’ pružamo punu podršku”, poručio je ministar Avdić, nakon ovog nemilog događaja.