Muškarac koji je bacio bombu na kafić na Grbavici izazvao i požar u oktobru u istom kafiću

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo danas su jučer oko 17 sati muškarca koji se sumnjiči da je u ranim jutarnjim satima jučer bacio bombu na popularni kafić na Grbavici.

Radi se o mladiću inicijala E. F. rođenom 1990. godine iz Priboja nastanjenom u Sarajevu, o čemu smo i ranije pisali.

MUP KS danas se oglasio i objavio detalje hapšenja.

Dana 03.11.2022. godine u 04:00 sati, obaviještena je PU Novo Sarajevo da je u ulici Hasana Brkića, općina Novo Sarajevo, od strane NN lica, došlo do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave o UO Caffe bar ‘Jesenjin 1979’. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na objektu nastupila materijalna šteta.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj na licu mjesta obavili su policijski služnenici Uprave policije MUPa-a Kantona Sarajevo“, naveli su iz MUP-a KS.

Sada je jasno da je E. F. također izazvao i požar na ovom kafiću sredinom oktobra, o čemu smo ranije također pisali.

Poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju pomenutog događaja, policijski službenici su istog dana u 17:00 sati lišili slobode lice E. F., rođen 1990. godine u Priboju, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 32. stav 1. (Podstrekavanje), a u vezi sa izvršenim krivičnim djelom iz člana 301. stav 1. (Paljevina) KZ F BiH, izvršeno dana 17.10.2022. godine i člana 323. stav 1. (Izazivanje opće opasnosti), a u vezi sa krivičnim djelom iz člana 293. stav 1. (Oštećenje tuđe stvari) KZ F BiH, izvršeno 03.11.2022.godine, na štetu pravnog lica UO Caffe bar ‘Jesenjin 1979”’, koji koristi E. T. iz Sarajeva.

Osumnjičeni je predat u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem“, naveli su iz MUP-a KS.

Kada je u pitanju taj 17. oktobar, u ranim jutarnjim satima planuo je ovaj kafić.

Tada srećom nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta.

Dana 17.10.2022. godine u 05:30 sati, obaviještena je PU Novo Sarajevo da je u ulici Hasana Brkića, općina Novo Sarajevo došlo do požara u ugostiteljskom objektu ‘Jesenjin’.

Požar je ugašen od strane pripadnika PVB Kantona Sarajevo. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je u objektu nastupila materijalna šteta.

O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a. Nastavlja se rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog događaja“, saopćili su iz MUP-a KS.

I tu nije kraj. Ovaj kafić je i prije nekoliko godina bio na meti bombaša.

Da budemo precizniji, 02. septembra 2014. godine oko 01:25 sati, obaviještena je policija da je u bašti ovog kafića od strane NN lica došlo do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave.

Tom prilikom nije bilo povrijeđenih osoba.

Od jačine eksplozije došlo je do oštećenja Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, koji se nalazi preko puta ovog kafića, na kome su popucali stakleni portali.