Nedim Sladić: “Danas bi rekordi u BiH mogli padati kao kruške”

Danas je prvi novembarski dan, a meteorolog Nove BH Nedim Sladić najavljuje kako će temperature zraka u većem dijelu zemlje iznositi od 23 do 30 stepeni celzijusa.

U svakom slučaju, ispratili smo oktobar koji je obiliovao sa, možemo slobodno reći, skoro pa ljetnim temperaturama.

Dok je meteorolog Bakir Krajinović temperature opisao kao “ekstremne” iako nisu oborile rekord otkada se mjere u BiH, pred današnji početak novembra, njegov kolega Nedim Sladić, najavio je da bi “rekordi mogli padati kao kruške”.

Ujutro prisutna inverzija, odnosno porast temperature zraka s porastom visine, koja do podneva puca kao staklo. Na podnevnom vertikalnom profilu za Sarajevo prisutan je dobro izmiješan granični sloj koji doseže visinu i do dva kilometra (crvena linija koja je paralelna uz suhu adijabatu).

Kao i danas (jučer op.a.), ubrzan rast temperatura ujutro na višim nadmorskim visinama, a potom sustizanje i u prizemlju. Jugozapadnjak, slab do umjeren, potpomoći će vertikalno miješanje slojeva s porastom temperature zraka.

Suh zrak, bez bitnije oblačnosti – u skladu je sa sinoptičkom situacijom koja preovladava već duži niz dana – u prizemlju je anticiklonalno polje, a po visini termobarički greben s jugozapada”, objasnio je Sladić u propratnom statusu objavljenom na Facebook nalogu.

Dodao je kako će dnevne temperature zraka prvog novembra u većem dijelu zemlje iznositi od 23 do 30 °C.

Pred nama i dalje sunčani i topli dani

Jutros u Bosni i Hercegovini preovladava sunčano vrijeme. Magle ima na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati iznosile su: Bugojno i Drvar 2; Jajce i Livno 4; Sanski Most i Zenica 5; Banja Luka, Grude, Ivan Sedlo i Sarajevo 7; Bijeljina, Doboj, Gradačac i Tuzla 8; Bihać i Bjelašnica 9; Mostar i Trebinje 14; Neum 17 °C.

Danas u Bosni i Hercegovini većinom sunčano vrijeme. Prije podne magle će biti na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C, na jugu do 28 °C.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 °C.

Do kraja sedmice naoblačenje

Sutra, u srijedu, u Bosni i Hercegovini povećanje oblačnosti sa zapada će usloviti umjereno do preteženo oblačno vrijeme.

Vjetar slab, prije podne jugozapadnog smjera, a u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjer na sjever i sjeveroistok.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu zemlje do 24 °C.

U četvrtak u sjevernim područjima Bosne pretežno oblačno prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. U većem dijelu zemlje mala do umjerena naoblaka.

Vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 8 °C, na jugu do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 °C, na jugu do 23 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini se očekuje naoblačenje koje će usloviti kišu u drugoj polovini dana. Padavine su češće na području Krajine, jugozapadne Bosne i Hercegovine. U većem dijelu Bosne lokalno slabija kiša.

Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 °C, na jugu zemlje do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 °C.

Objavljeni izgledi vremena za prvu polovicu novembra

Početak mjeseca novembra u Bosni i Hercegovini neće donijeti veće promjene vremenskih prilika.

U prvim danima novembra nastavit će se suho, nadprosječno toplo i pretežno sunčano vrijeme. U kotlinama i duž riječnih tokova u jutarnjim satima moguća je slaba magla ili niska oblačnost.

Sredinom sedmice izvjesno je više oblaka u zapadnim područjima Bosne. Od petka (04.11.) slijedi veće naoblačenje ali i padavine koje će se tokom dana proširiti na veći dio naše zemlje.

Za dane vikenda uz kišu i temperature zraka bit će znatno niže. Na planinama nije isključen snijeg, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 4 °C do 9 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 13 °C. Najviše dnevne temperature između 17 °C i 22 °C, na jugu zemlje do 24 stepena.

Početkom naredne sedmice (od 07.11.) stabilizacija vremenskih prilika. Zadržat će se pretežno oblačno ali će temperature zraka biti u porastu.

Stabilno uz promjenjivu naoblaku prema trenutnim raspoloživim podacima zadržat će se do kraja prognoznog perioda.

Jutarnje temperature varirat će u rasponu između 5 °C i 10 °C u Bosni do 12 °C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 13 °C i 16 °C u Bosni do 19 °C u Hercegovini.