Nermin Nikšić nakon razgovora s HDZ-om: Da li će “osmorka” ući u vlast sa SNSD-om?

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako imaju većinu u predstavničkim domovima parlamenta Bosne i Hercegovine te Federacije BiH, ali da se vodi “utakmica” za Dom naroda, odnosno Klub bošnjaka zbog “trgovine zastupnicima” u Tuzlanskom kantonu.

Istakao je kako u Predstavničkom domu Parlamenta BiH “osmorka” ima 13 zastupnika, a u PSFBiH 39 zastupnika.

HDZ sa svojim partnerima u Klubu Hrvata Doma naroda ima apsolutnu većinu.

Naša grupacija okupljena oko sporazuma će imati većinu u Domu naroda. Utakmica se vodi za Klub Bošnjaka. Omjer je 10:10. Preostala su tri delegata od kojih bi jedan mogao biti izabran na direktan način, a dva iz šešira”, rekao je Nikšić.

Govoreći o Izmjenama izbornog zakona i zahtjevima HDZ-a, Nikšić je rekao kako danas niko nikakav ultimatum nije postavljao.

Izborni zakon nije samo interes HDZ-a već BiH i svih građana. Pokazali smo kako je kada imate heterogene političke partije koje se, kada hoće, dogovaraju. Pokazali smo to na primjeru Kantona Sarajevo”, rekao je Nikšić.

Govoreći o saradnji sa SNSD-om, Nikšić je rekao da će razgovarati i s njima, ali i sa opozicijom Republike Srpske.

Mi smo razgovarali i sa SDA, ali smo se vrlo jasno postavili u tom konceptu. Rekli smo šta je naš prioriteti da želimo promijeniti stanje u BiH, a to ne možemo ako ostane sve kako jeste”, rekao je Nikšić.

Kazao je kako su danas predstavnici Trojke imali otvoren i iskren razgovor s predstavnicima HDZ-a te da nije spomenuto nikakvo kadriranje, samo programi.

Dodao je da su se usaglasili da fokus treba staviti na euroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu te ekonomsko-socijalne reforme.

Postigli smo visok nivo saglasnosti da je vrlo važno da buduće vlade imaju konkretan program i plan djelovanja, ne da se formira Vijeće ministara ili vlade na osnovu toga što ima dovoljan broj zastupnika, ruku i podjela resora, pa da ono što dođe u parlament postane problem i predmet diskusija. Smatram da smo napravili značajan iskorak. Siguran sam da ćemo i dalje nastaviti s ovim dijelom priče”, rekao je Nikšić.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, kazao je kako su rješenja o kojima se govorilo u Neumu bila opsežnija, te su država BiH i svi građani u njoj mogli imati konkretnija rješenja samo da je bilo političke volje i hrabrosti.

Nadam se da će ova neka nova energija i hrabriji pristup pregovorima u BiH napokon smanjiti prostor populizmu u kojem profitiraju samo interesne grupe i pojedinci i da naši kvalitetni programski dogovori mogu donijeti rješenja od kojih će svaki građanin imati koristi jednako u svim dijelovima BiH”, poručio je Konaković.